Skórki z jabłek można wykorzystać na wiele sposobów. Nigdy ich nie wyrzucaj

obierki jabłka

Znane anglosaskie powiedzenie mówi, że jedno jabłko dziennie trzyma nas z daleka od lekarza. Te smaczne owoce są dostępne u nas przez cały rok, a to sprawia, że w wielu domach goszczą bardzo często. Są zdrową przekąską w postaci surowej, a dla łasuchów można przyrządzić je w postaci ciast czy dodatku do placuszków lub deserów.

Konfitura z jabłek będzie smacznym dodatkiem do herbaty, a pieczona kaczka z jabłkami to dobry pomysł na tradycyjny polski obiad. Zjadając jabłka w tak wielu postaciach, najczęściej je obieramy, a skórki niestety lądują w koszu, Jak się okazuje niesłusznie, gdyż można je wykorzystać przy wielu pracach domowych.

Dlaczego odpadki z jabłek mogą pomóc w sprzątaniu?

Dbając o higienę naszego otoczenia coraz częściej sięgamy po naturalne środki, pozwalające ograniczyć szkodliwy wpływ chemii na naszą rodzinę i na przyrodę. Zawarty w jabłkach kwas jabłkowy jest świetnym zamiennikiem detergentów przeznaczonych do mycia, gdyż wykazuje działanie antybakteryjne, zwalczające grzyby i rozjaśniające czyszczone powierzchni.

Jak przygotować naturalny płyn do sprzątania z jabłek?

Myjąc powierzchnie w kuchni czy łazience zależy nam na tym, żeby były one higieniczne czyste i odtłuszczone. Warto przygotować płyn do sprzątania, gotując obierki z jabłek przez 15 minut. Ostudzony wywar należy przelać do pojemnika z atomizerem, aby rozpylać go w wygodny sposób. Po rozprowadzeniu płynu na wybranej powierzchni należy chwilę odczekać, jednak nie dopuszczać do wyschnięcia, lecz po upływie ok. pół minuty trzeba przetrzeć to miejsce ściereczką zamoczoną w wodzie i odciśniętą z nadmiaru wilgoci.

Tak przygotowany płyn nie tylko myje, ale też poleruje trudne do utrzymania w czystości przedmioty, takie jak wnętrze piekarnika czy metalowe garnki i naczynia. Dzięki kwasowi jabłkowemu uzyskujemy efekt nabłyszczenia ich powierzchni, porównywalny z tym, który dają profesjonalne środki chemiczne.

Jak widać, jabłka mają wiele zastosowań – nie tylko kulinarnych. Wystarczy odrobina inwencji, aby spowodować, że żadna ich część nie ulegnie zmarnowaniu.

Article Categories:
Ciekawostki kulinarne