Niedzielny obiad bez kotleta schabowego to ciągle niewyobrażalna sprawa dla wielu osób ceniących tradycyjne polskie smaki. Podawany z młodymi ziemniakami lub bukietem duszonych warzyw i surówką zapewnia sycący posiłek całej rodzinie. Nic dziwnego, żę czasem eksperymentujemy z klasyką, chcąc nadać jej lepszy i ciekawszy smak.
Pieczarki również mają u nas długą kulinarną tradycję. Kiedyś były zbierane na łąkach i obrzeżach lasów, a dziś korzystamy głównie z tych pochodzących z upraw. Świetnie sprawdzają się na obiad lub jako dodatek do porannej jajecznicy czy zapiekanki. Są łatwo dostępne przez cały rok i stanowią pyszną alternatywę dla dań mięsnych.
Pieczarki jako źródło zdrowia i smukłej sylwetki
Niskokaloryczność i duża zawartość błonnika w tych grzybach sprawia, że są one dodawane do dań wege, mających na celu odchudzenie naszej diety. Zawartość tłuszczów jest w nich tak niewielka, że doskonale sprawdzają się także w daniach mięsnych, podkręcając ich smak. Dostarczają witamin z grupy B, w tym ryboflawiny i kwasu foliowego, niezbędnego m.in. kobietom ciężarnym. Jeśli rosną w jasnych pomieszczeniach lub na łące, posiadają także witaminę D, niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania naszej odporności i układu kostnego. Białko roślinne, które jest w pieczarkach, stanowi cenny budulec dla masy mięśniowej. Spośród minerałów zawiera miedź, selen i potas, niezbędne dla prawidłowego krążenia i funkcjonowania układu nerwowego. Obecne w tych grzybach przeciwutleniacze, polifenole i flawonoidy są odpowiedzialne za właściwy przebieg procesów regeneracyjnych i opóźnianie starzenia się organizmu.
Warto eksperymentować z pieczarkami w kuchni, szukając idealnych połączeń. Dobrze komponują się z warzywami korzeniowymi, różnymi rodzajami mięs i sprawdzają się jako składnik pożywnych sałatek czy pizzy. Smakują doskonale na ciepło i na zimno. Dziś proponujemy je jako smaczny dodatek do klasycznych kotletów schabowych. Spróbujcie, a nie zrobicie już innych:
Składniki na kotlety schabowe z pieczarkami w panierce:
4 kotlety schabowe bez kości
20 małych pieczarek
1 jajko
mąka
bułka tarta
sól
pieprz mielony
smalec do smażenia
Przygotowanie:
Krok 1: Kotlety roztłuc tłuczkiem do mięsa. Posolić i posypać pieprzem. Panierować w mące, jajku i bułce tartej.
Krok 2: Na patelni rozgrzać smalec i smażyć na nim kotlety na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni i rozłożyć na półmisku.
Krok 3: Na nowej porcji smalcu smażyć na rumiano kapelusze małych pieczarek. Po usmażeniu posolić.
Krok 4: Odsunąć pieczarki na bok. Dołożyć na patelnię kotlety. Podlać kilkoma łyżkami wody i skropić maggi. Przykryć dużą pokrywką i dusić kilka minut aż woda odparuje. Przełożyć kotlety na drugą stronę. Kotlety wchłaniają w siebie aromat pieczarek i nabierają smaku.
Tego schabowego możesz przygotować w klasycznej, chrupiącej panierce lub w lżejszej, fit wersji – bez panierki, ale nadal pełnego smaku i aromatu!