Zupa chrzanowa z białą kiełbasą. Rozgrzewa ciało i duszę

zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa to zdecydowanie wyzwanie dla kubków smakowych, to połączenie wyrazistego chrzanu, pożywnej białej kiełbasy oraz kremowej struktury dzięki dodaniu śmietanki.

Tę zupę odkryłam kilka lat temu, i właściwie to moja autorska propozycja dla lubiących dania, które same się gotują. Oczywiście jest wiele odmian i propozycji na przyrządzenie tej potrawy, ale ja zawsze przygotowuję ją właśnie w ten sposób i nigdy nie miałam reklamacji. Właściwie to często jestem przez rodzinę i przyjaciół proszona o wykonanie tej zupy, szczególnie w sezonie zimowym bo świetnie rozgrzewa. Nie byłabym sobą, gdybym czasem jej nie modyfikowała i dodawała zaskakujących dodatków.

Jakie dodatki do zupy chrzanowej z białą kiełbasą?

Czasem więc znajdziecie w niej papryczkę chili (bo czemu nie), tłuczone ziemniaki, topiony ser czy pulpeciki mięsne z białej kiełbasy. Podana ze świeżą bułeczkę z masłem stanowi pełnowartościowy całkowity posiłek jednogarnkowy. Każda kolejna łyżka tej zupy to prawdziwa eksplozja smaków i radość dla żołądka. Chrzan, który jest głównym bohaterem tej zupy przynosi dodatkowe korzyści: wspomaga trawienie, wzmacnia odporność (zawiera bowiem witaminę C i związki bioaktywne i przeciwzapalne). Z kolei biała kiełbasa, która jest źródłem witamin z grupy B koi nasze nerwy i dostarcza mocy oraz energii na cały dzień. Taka porcja zupy sprawdzi się nie tylko na niedzielny obiad, ale też szybkie pożywne danie w ciągu zapracowanego dnia. Ta zupa to raj dla smakoszy i spełnienie wszelkich kulinarnych zachcianek, poprawi humor nawet w najbardziej ponury deszczowy dzień.

składniki:

– 2 opakowania białego barszczu

– śmietanka 18 % do zup lub 30 % (ja daję nie taką kwasną tylko bardziej słodką)

– kilogram ziemniaków

– majeranek, pieprz

– słoiczek ostrego chrzanu

– kilka ząbków czosnku

– cała biała cebula

Barszcz przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu na około 1,5 litrze wody, zagotować i dodać kilka ząbków czosnku. W międzyczasie ugotować białą kiełbasę (w osobnym garnku), ziemniaki, część wody z kiełbasy można dolać do zupy. Kiełbasę obieramy z flaka, kroimy w plasterki lub kostkę, dodajemy do barszczu. Jeśli robimy pulpeciki należy po prostu mięso wyjąć z flaka i uformować małe kulki przed zagotowaniem kiełbasy. Do zupy dodajemy chrzan, prawie całą śmietankę, majeranek, pieprz. Mieszamy ichwilkę gotujemy.

Ziemniaki odcedzamy, tłuczemy, dodajemy resztę śmietanki, dodajemy pokrojoną drobno w kosteczkę cebulkę surową. Do miseczki kładziemy dwie kopiaste łyżki puree, zalewamy gotową zupą chrzanową, smacznego!

Article Categories:
Zupy