Zapiekany kuskus z borówką amerykańską. Pyszny deser pod chmurką z bitej śmietany

borówki

Kasza kuskus powoli wraca do naszego codziennego menu. Warto ją jeść jak najczęściej, gdyż jest smacznym i zdrowym składnikiem dań obiadowych i przekąsek, które mogą być serwowane w formie np. sałatek, jak również w wersji słodkiej. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, gdyż nie wymaga gotowania – wystarczy ją zalać wrzątkiem i pozostawić na kwadrans po przykryciem do napęcznienia.

Te dodatki świetnie pasują do kaszy kuskus

W naszym zabieganym świecie często potrzebujemy zjeść coś na szybko lub zabrać gotowy lunchbox do pracy, by zjeść pełnowartościowe danie w ciągu dnia. Kasza kuskus sprawdza się tu znakomicie. Wystarczy dodać do niej np. duszone warzywa korzeniowe lub oliwki i suszone pomidory. Przyprawić ją możemy suszonymi ziołami – np. bazylią czy oregano, a w bardziej tradycyjnym wydaniu pasuje do niej też zielona pietruszka lub posiekany koperek. Łyżka dobrej oliwy z oliwek zapewni daniu zdrową dawkę kwasów omega-3, a jeśli chcemy urozmaicić smak, możemy dodać do kaszy np. siekane orzechy lub migdały, a nawet miód i wiórki kokosowe.

Wartości odżywcze kaszy kuskus

Kuskus to bardzo zdrowe zboże, które dostarcza nam dużo energii – 100 g zawiera ponad 350 kcal. Jest bogaty w błonnik, który pomaga w odchudzaniu i utrzymaniu właściwej perystaltyki jelit. Dostarcza także łatwo przyswajalnego żelaza, przeciwdziałającego anemii i problemom w funkcjonowaniu układu krwionośnego. Posiada też białko uczestniczące w budowaniu tkanki mięśniowej. Ponadto kuskus zawiera wapń, żelazo, sód, fosfor i witaminy z grupy B. Usprawnia dzięki nim pracę układu nerwowego oraz metabolizm.

Dziś proponujemy ciekawy deser na bazie kuskusu, który łączy pyszny smak i zdrowe składniki. Warto zastąpić nim niezdrowe przekąski, by zmienić nasze codzienne nawyki żywieniowe na lepsze.

Składniki:

1 szklanka kuskusu
2 szklanki mleka
25 dag borówki amerykańskiej
3 łyżeczki cynamonu
cukier
bita śmietana
łyżeczka masła
gorzka czekolada

Przygotowanie:

Krok 1: Mleko zagotowujemy, zalewamy nim kuskus, mieszamy. Pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia mleka, słodzimy do smaku.
Krok 2: Niezbyt duże naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Nakładamy warstwę kaszy, którą przykrywamy umytą i osuszoną borówką amerykańską. Posypujemy łyżeczką cynamonu.
Krok 3: Przykrywamy kolejną warstwą kaszy i borówek. Posypujemy pozostałą kaszą. Przybieramy kilkoma borówkami, posypujemy odrobiną startej na grubych oczkach gorzkiej czekolady.
Krok 4: Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni. Podajemy z odrobiną bitej śmietany.

Article Categories:
Desery