Pasta do chleba to produkt, który musi znaleźć się w każdym domu. Różnego typu smarowidełka mają ten plus, że nie musimy używać masła do kanapek, eliminując tym samym nadmiar kalorii. Poza tym są pysznym urozmaiceniem dla serów i wędlin, które zwykle kładziemy na pieczywo. Jednym z nich jest pasta, której nie kupimy w sklepie, ale możemy przygotować ją samodzielnie – z wątróbki i warzyw.
Zalety podrobów w diecie
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu nerki, wątroby, flaczki czy serca królowały w naszej diecie, znacznie uzupełniając sklepowe braki w dostawach produktów mięsnych. Dziś niezasłużenie popadły w niełaskę, gdyż mało kto pamięta o ich dobroczynnym wpływie na nasz organizm. Zwłaszcza wątróbka zawiera bardzo wiele łatwo przyswajalnego żelaza i witaminy A oraz B12. Posiada też dużą dawkę kwasu foliowego. Dzięki temu wspomaga produkcję czerwonych krwinek i poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego.
Kto powinien włączyć wąróbkę do codziennej diety?
Dania z wątróbką w roli głównej powinny zjadać szczególnie osoby ze stwierdzonym niedoborem żelaza, objawiającym się m.in. anemią. Polecana jest też kobietom w okresie trwania miesiączki. Pacjenci posiadający trudno gojące się rany również powinni mieć wątróbkę w swej diecie, gdyż dzięki niej znacznie przyspieszą ten proces. Okuliści także polecają wątróbkę, aby wspomóc funkcjonowanie wzroku. Osobom uczącym się wątróbka ułatwi przyswajanie wiedzy i poprawi znacząco funkcje mózgu.
Tak przyrządzana wątróbka jet najsmaczniejsza
Wątroba ma szerokie zastosowanie w kuchni – spożywa się ją w postaci półsurowej, smażonej, duszonej i panierowanej. Jest stałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju pasztetów. Najczęściej stosuje się wątroby drobiowe, cielęce, zaś wieprzowe rzadziej – z racji ich ciężkostrawności.
Najlepiej przygotować wątróbkę, wrzucając ją na bardzo rozgrzany tłuszcz i krótko smażąc do zrumienienia się – ale tak, by była w środku miękka. Smażyć dokładnie tyle, by była ładnie zrumieniona na zewnątrz i miękka w środku. Dla uzyskania delikatniejszego smaku, można ją wcześniej pozostawić na kilka godzin w mleku.
Składniki:
- 200 g drobiowych wątróbek,
- 1 duża cebula,
- 40 g marchewki,
- 20 g korzenia selera,
- 20 g korzenia pietruszki,
- 6 łyżek wody,
- 2 łyżki oleju,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- majeranek,
- bazylia,
- czosnek w proszku,
- sól i pieprz,
- 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego.
Przygotowanie:
Krok 1: Włoszczyznę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Gdy się zrumieni dodać resztę warzyw i 3 łyżki wody. Podsmażać, aż warzywa zmiękną.
Krok 2: Wątróbki obmyć, oczyścić, posiekać. Dorzucić do warzyw i dodać kolejne trzy łyżki wody. Smażyć przez 6 minut. Pod koniec smażenia doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, bazylią i majerankiem. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać.
Krok 3: Przełożyć do garnka i zblendować na pastę. Schłodzoną pastę przechowywać w lodówce.
Można nią smarować kanapki, faszerować warzywa lub nadziewać paszteciki z ciasta.