Naleśniki bez mąki? Spokojnie, to nie magia – wystarczy ten składnik

naleśniki be zmąki


Trudno wyobrazić sobie naleśniki bez mąki, ale to naprawdę możliwe. Mąka, obok mleka i jajek, jest jednym z trzech podstawowych składników tradycyjnej wersji ciasta naleśnikowego. Mimo to istnieją produkty, które mogą ją zastąpić. W dodatku dobrze znane produkty. Sprawdź sama.

Dlaczego warto eliminować mąkę z naleśników?

Różnego typu nietolerancje pokarmowe, zwłaszcza na gluten, są niestety coraz częstsze. Osoby na nie cierpiące zmuszone są szukać zamienników zwykłej mąki. Często skłaniają się do rezygnacji z ulubionych potraw. Ponadto, coraz częściej mówi się o tym, że współczesne zboża nie są tak zdrowe, jak kiedyś sądzono, budując piramidę żywieniową. Niektóre problemy skórne i inne dolegliwości każą nam ograniczać produkty zbożowe w diecie.
Innym powodem, dla którego moglibyśmy chcieć zrezygnować ze zbóż, jest ich kaloryczność. Zboża to głównie węglowodany, a te powinniśmy raczej ograniczać, chcąc zachować zdrowie i smukłą sylwetkę.
Wiele diet radykalnie ogranicza potrawy mączne, makarony i pieczywo, ze względu na wysoką wartość energetyczną takich posiłków. Również dieta ketogeniczna, która staje się coraz bardziej popularna. Wraz z nią przyszły pomysły na zastąpienie tradycyjnej mąki mąką z nasion chia, z ciecierzycy, z migdałów, orzechów włoskich czy laskowych.
Co jednak, jeśli chcemy całkiem z mąki zrezygnować, ale zawsze lubiliśmy mączne potrawy, jak choćby naleśniki czy racuchy? Jest na to świetny sposób.

Czym zastąpić mąkę w naleśnikach?

Okazuje się, że nabiał jest w stanie zastąpić mąkę w takich potrawach jak naleśniki czy wspomniane już racuszki. Doskonale w tej roli sprawdzą się produkty o wyższej zawartości tłuszczu, takie jak śmietana kremówka, śmietana 18%, serek mascarpone, ser ricotta czy gęsty jogurt.
Wypróbuj któryś z poniższych przepisów i sprawdź sama.

Naleśniki z mascarpone zamiast mąki

Potrzebujesz 5 dużych jajek, około 50 g serka mascarpone i łyżkę masła. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj i wylewaj na rozgrzaną patelnię, najlepiej taką do naleśników. Smaż z dwóch stron. Wyjdą pyszne, kremowe i bardzo delikatne.

Naleśniki z jogurtem zamiast mąki

Ta wersja jest mniej kaloryczna niż naleśniki z przepisu wyżej. Potrzebujesz 4 duże jajka, 100 g bardzo gęstego jogurtu (świetny będzie grecki) i szczyptę soli. Składniki dokładnie zmiksuj i wylewaj ciasto na rozgrzaną patelnię. Z tego samego ciasta możesz zrobić też racuchy z jabłkami, gruszkami lub z borówkami amerykańskimi. Będą lekkie i puszyste.
Jeśli chcesz, możesz poeksperymentować także z innymi produktami, np. ze zmiksowanym wiejskim serkiem. Pamiętaj, że podstawą są w takich przepisach jajka, ze względu na ich wiążące właściwości. To właśnie one łączą i tworzą strukturę placuszków i naleśników, i to dzięki nim ciasto nadaje się do smażenia. Nie obawiaj się kaloryczności takich potraw, bo nawet jeśli zawierają trochę więcej tłuszczu, to nie zawierają węglowodanów, a to głównie one powodują oponkę, której chcemy się pozbyć.

Article Categories:
Dania wege · Śniadania