Aromatyczna zupa z włoskimi przyprawami. Smak Italii w Twojej kuchni

zupa pomidorowa po włosku

W okresie przeziębień i grypy trzeba pomóc Naszemu organizmowi. Wybierajmy nie tylko sycące potrawy, ale i zdrowe i rozgrzewające. A co najlepiej rozgrzewa w zimne dni? Oczywiście zupa. Pełna zdrowych składników i do tego jeszcze moje ukochane włoskie przyprawy to idealne połączenie, aby wyszła prawdziwa bomba witaminowa.  Zrób ją raz a zobaczysz, że pokocha ją całą rodziną! Włoskie przyprawy i zioła są podstawą wielu potraw, ale także niosą ze sobą historię, tradycję i kulturę, która wpływa na sposób gotowania i spożywania posiłków w tym kraju. Poznaj kilka tych znaczeń, o których na pewno nie wiedziałaś. Włoska bazylia nie tylko jest podstawą wielu potraw (jak pesto), ale także ma swoje kulturowe znaczenie. W niektórych regionach Włoch jest symbolem miłości i oddania. W XVII wieku, w Neapolu, młode kobiety nosiły liście bazylii jako znak, że są zakochane. Idealne na zbliżające się Walentynki. W starożytnym Rzymie tymianek był uważany za zioło dla wojowników – wierzono, że pomaga w regeneracji sił i poprawia kondycję. W średniowieczu majeranek uważano  za roślinę o właściwościach magicznych i leczniczych, pomagającą na stres i bezsenność. W starożytnym Rzymie rozmaryn był symbolem pamięci i trwałości, a jego gałązki wykorzystywano do robienia wieńców. Liście laurowe były uważane za talizman chroniący przed złymi duchami.

składniki na pyszną zupę w stylu włoskim

500 g kurczaka (najlepiej udka lub pierś bez kości)

2 marchewki

2 łodygi selera naciowego

1 cebula

2 ząbki czosnku

1,5 l bulionu drobiowego

1 puszka pomidorów (całe lub krojone) lub passata

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka rozmarynu

Sól i pieprz do smaku

Jeśli chcesz możesz dodać świeżą pietruszkę, szpinak i parmezan

Jak zrobić? W dużym garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek, marchewki i seler. Smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną i zaczną wydzielać intensywny zapach (uważaj żeby czosnek się nie przypalił). Do garnka dodaj pokrojone kawałki kurczaka. Smaż, aż mięso lekko się zarumieni z każdej strony. Możesz użyć piersi z kurczaka lub udek, w zależności ci lubisz. Następnie wlej do garnka bulion drobiowy i dodaj pomidory w puszce lub passate. Dokładnie wymieszaj składniki, aby się połączyły. Dodaj oregano, bazylię, tymianek i rozmaryn, a także sól i pieprz do smaku. Wymieszaj całość, aby przyprawy dobrze się rozprowadziły. Zupa powinna gotować się na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż kurczak będzie w pełni ugotowany, smaki się połączą, a zupa stanie się pełna aromatu. Po ugotowaniu wyjmij kurczaka z garnka, rozdrobnij go na małe kawałki i z powrotem wrzuć do zupy. Dobrze wymieszaj. Jeśli chcesz, aby zupa była jeszcze smaczniejsza, możesz dodać świeżą pietruszkę lub szpinak, a tuż przed podaniem posypać ją startym parmezanem. Podawaj gorącą zupę z chrupiącą bagietką, aby zrobić idealny posiłek.

Article Categories:
Zupy