Od wieków czosnek jest dodawany do wielu potraw, a w sezonie jesienno-zimowym jest traktowany również jako sposób na zapobieganie przeziębieniu i grypie. Wzmacnia odporność, ma cenne właściwości antybakteryjne i antywirusowe, a jego wyrazisty smak dodaje walorów kulinarnych naszym codziennym daniom. Aby wydobyć całe bogactwo jego smaku, warto przyrządzać go także w nietypowy sposób, który przy okazji pozwala na przechowanie go przez dłuższy czas, kiedy pozostaje nam w zapasie kilka główek i nie zdążymy go spożyć, zanim zacznie się psuć lub kiełkować.
Marynowanie to świetny sposób zakonserwowania czosnku na całą zimę. Zalewa składa się z zaledwie kilku składników.
Składniki na marynowany czosnek:
7 główek czosnku,
pół szklanki octu spirytusowego,
2 szklanki wody (1/2 litra),
pół łyżeczki soli,
łyżeczka cukru,
łyżeczka gorczycy.
Do rondelka wlewamy wodę, ocet, dodajemy sól, cukier i gorczycę. Zagotowujemy i gdy zalewa będzie wrzała, dodajemy ząbki czosnku. Gotujemy jeszcze przez 2 minuty, aby czosnek się sparzył i przelewamy do czystych, wyparzonych i suchych słoiczków. Od razu je zakręcamy i pozostawiamy pod kocem, aby słoiczki uległy zamknięciu.
Marynowanie czosnku jest najlepszym sposobem na jego przechowywanie w celu zachowania wysokich walorów zdrowotnych i smakowych tego cennego warzywa. To również dobry pomysł na przekąskę w naszym codziennym oraz imprezowym menu.