Domowy napój z kolagenem o smaku pomarańczy. Prawdziwy eliksir młodości

kolagen pomarańczowy


Kolagen to jedno z głównych białek odpowiedzialnych za strukturę i elastyczność skóry, i choć znany jest nam głównie z tego, pełni znacznie więcej funkcji.

Zwany jest białkiem młodości, ponieważ pozwala zachować młodszy wygląd, lepszą sprawność fizyczną mięśni i ruchomość stawów. Z wiekiem coraz bardziej nam go ubywa, ale przeciwdziałać temu możemy dostarczając go do organizmu z pożywieniem lub w postaci suplementów. O czym powinnyśmy wiedzieć suplementując kolagen?

Kolagen – za co odpowiada?


Kolagen to białko, którego włókna współtworzą różne struktury w naszym organizmie. Jest niezbędny dla zachowania sprawności ruchowej, a także dobrej kondycji skóry, naczyń krwionośnych i nie tylko.
Kolagen odpowiada za sprężystość i jędrność skóry, pomaga zachować młodszy wygląd, opóźnia powstawanie zmarszczek i wpływa na poziom nawilżenia skóry. Wchodzi w skład struktury chrząstki stawowej, której zadaniem jest amortyzacja i poprawa płynności ruchów. Zmniejsza sztywność stawów w chorobie zwyrodnieniowej. Pozwala wzmocnić kości, spowalnia utratę masy kostnej w okresie menopauzalnym. Kolagen obecny w otaczającej mięśnie tkance łącznej zwiększa odporność mięśni na urazy,anicza spadek masy i siły mięśni następujący w procesie starzenia. Oczywiście nie zastąpi treningu siłowego wzmacniającego mięśnie i inicjującego ich wzrost, ale znacznie wspomaga ruchomość w obrębie stawów. Uszczelnia jelita, wzmacnia barierę jelitową, co zapobiega przedostawaniu się toksyn do krwiobiegu. Pomaga poprawić wygląd włosów i zapobiegać ich wypadaniu. Wzmacnia tętnice, co jest istotne zwłaszcza w przebiegu chorób sercowo-naczyniowych.
przetwarzaniu kolagenu, oraz żelaza, cynku, miedzi i krzemu.

Przepis na napój kolagenowy


Składniki:


1-2 łyżki żelatyny,
¼ szklanki wody,
1 ½ szkl. soku pomarańczowego.


Żelatynę mieszamy z chłodną wodą i pozostawiamy na około 5 minut do spęcznienia. Po tym czasie lekko podgrzewamy w rondelku, aby całkowicie się rozpuściła. Ważne, aby jedynie lekko ją podgrzać i nie dopuszczać do zagotowania. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do soku pomarańczowego i od razu wypijamy. Przepis ten jest polecany przez doktora Bartosza Kulczyńskiego, który jest specjalistą w dziedzinie żywienia (znajdziemy go w jednym z filmów na jego kanale w serwisie YouTube).
Sok pomarańczowy możemy zastąpić innym sokiem owocowym lub warzywnym o dużej zawartości witaminy C, np. z czarnej porzeczki, grapefruita lub sokiem z kiszonej kapusty. Zawartość witaminy C podczas spożywania żelatyny jest kluczowa, ponieważ od niej zależy przetwarzanie kolagenu w organizmie.

Jak widać wcale nie musimy wydawać fortuny, aby do codziennej diety włączyć kolagenowy napój młodości. Poza napojem warto też zadbać o kolagen w codziennym menu, aby wzmocnić jego prozdrowotne działanie.

Article Categories:
Ciekawostki kulinarne