Awokado, jajko i tost. Zgrany chrupiący duet na śniadanie

tosty z jajkiem i awokado

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dlatego warto zadbać, aby było nie tylko smaczne, ale i pełne wartości odżywczych. Jeśli szukasz pomysłu na szybki, pożywny i łatwy w przygotowaniu posiłek, tost z awokado i jajkiem będzie strzałem w dziesiątkę!

Awokado to prawdziwa skarbnica zdrowia – jest bogate w zdrowe tłuszcze, które wspierają pracę serca i mózgu, zawiera mnóstwo witamin (m.in. A, E, C i z grupy B), a także błonnik, który wspomaga trawienie i daje uczucie sytości na dłużej. Dzięki swoim właściwościom poprawia wygląd skóry, wzmacnia odporność i pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu.

Połączenie awokado z jajkiem to doskonały wybór na pełnowartościowe i energetyczne śniadanie. Sprawdź, jak w kilku prostych krokach przygotować to pyszne danie!

Składniki na tosty z awokado z jajem:

  • 1 kromka pełnoziarnistego chleba
  • ½ dojrzałego awokado
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz, opcjonalnie chili lub sok z cytryny

Przygotowanie:

Tost podpiecz w tosterze lub na suchej patelni.

Awokado rozgnieć widelcem, dopraw solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny.

Jajko przygotuj według upodobań (smażone, gotowane lub w koszulce).

Nałóż awokado na tost, a na wierzch połóż jajko.

Możesz posypać chili lub szczypiorkiem dla dodatkowego smaku.

Article Categories:
Śniadania