Zastosowania skórki z mandarynek. Zrób pyszną nalewkę lub syrop

skórki z mandarynek


Wszyscy znamy ten piękny zapach rozchodzący się po otoczeniu, gdy obieramy mandarynkę. Cytrusowy, świeży, energetyzujący, kojarzący się z czymś radosnym. Ta krótka chwila przyjemności wprowadza dobry nastrój, bo właśnie tak działają owocowe zapachy. Czy można wykorzystać skórkę z mandarynki do czegoś, co pozwoli cieszyć się jej zapachem dłużej? Oczywiście, że tak!

Nalewka mandarynkowa

Cytrusowy aromat najłatwiej zamknąć w nalewce. Alkohol pozwoli utrwalić olejki eteryczne zawarte w skórce owocu. To właśnie one odpowiadają za kuszący zapach roztaczający się wokół, gdy rozrywamy skórkę i uwalniamy je do otoczenia.
Do nalewki będziemy potrzebować mandarynek z upraw ekologicznych. Przed obraniem szorujemy je szczoteczką do warzyw i owoców pod bieżącą wodą. Na 400 ml spirytusu potrzebne będzie 100 g skórek. Rozrywamy je na drobniejsze kawałki i wrzucamy do wyparzonego i osuszonego słoika. Zalewamy spirytusem i zakręcamy. Odstawiamy na kilka dni w ciemne miejsce. Następnie odcedzamy, przelewamy do ciemnej butelki i leżakujemy przez minimum kilka tygodni (leżakowanie trwa od 1 do 6 miesięcy).
Jeśli chcemy, aby trunek był słodki, przed rozlaniem do butelek musimy dodać do niego syrop z cukru. Szklankę wody zagotowujemy z cukrem do jego rozpuszczenia (ilość wedle naszych upodobań). Do macerowanych w spirytusie skórek wlewamy schłodzony syrop cukrowy. Mieszamy i pozostawiamy jeszcze na dwa dni w ciemnym miejscu. Odcedzamy, przelewamy do ciemnych butelek i leżakujemy.

Syrop na kaszel z mandarynki

Ze skórek mandarynek możemy przygotować gęsty syrop na kaszel i chrypkę. W tym celu ścieramy skórki na drobnych oczkach tarki. Pamiętamy oczywiście o wcześniejszym wyszorowaniu owoców pod bieżącą wodą. Starte skórki wrzucamy do słoiczka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka dni. Mieszankę taką możemy też wzbogacić miodem, kurkumą oraz imbirem.

Spray do czyszczenia z mandarynki

Ze skórek możemy też przygotować pięknie pachnący płyn do sprzątania. Jest uniwersalny i posłuży do czyszczenia różnych powierzchni. Pozostawi na nich przyjemny, cytrusowy zapach. Wystarczy, że skórki z mandarynek zalejemy octem i pozostawimy na kilka dni. Następnie przelejemy płyn do butelki z atomizerem, np. takiej po płynie do mycia szyb. Spryskujemy płynem blaty, fronty szafek, podłogę, zlew, kabinę prysznicową i wycieramy do sucha ściereczką.
Skórki z mandarynek możemy wykorzystać w naprawdę zaskakujący sposób. Zwykle po obraniu owocu trafiają do kosza jako zwykły, nieprzydatny odpad, a szkoda, bo ich potencjał jest ogromny. Warto go wykorzystać.

Article Categories:
Ciekawostki kulinarne