Tak upieczona ryba w towarzystwie warzyw to uczta dla oczu i podniebienia

ryba w warzywach

Dorsz to ryba ulubiona przez Polaków, jest też jedną z najzdrowszych ryb. Jego mięso to źródło pełnowartościowego białka, jest więc doskonałą alternatywą dla mięsa z drobiu czy wołowiny. Dorsz zawiera takie pierwiastki jak selen i fosfor, a także moc witamin: B12, A i D. Lubimy tę rybę, bo jest delikatna w smaku i łatwa w obróbce. Można z niej przygotować rybę po grecku, upiec, usmażyć lub ugotować na parze. Ten przepis z warzywami jest idealny dla osób na diecie pod warunkiem, że zrezygnujecie z masła podczas obróbki warzyw, wtedy należy je po prostu ułożyć na rybie bez wcześniejszego smażenia. Oczywiście danie będzie równie smaczne z innym rodzajem ryby np. z halibutem czy sandaczem, pod warunkiem, że będą wyfiletowane. Rybę podajemy z ziemniaczkami, ryżem lub bagietką czosnkową.


Składniki:

1 kg fletów z dorsza
6 marchewek
2 pietruszki
1 średni seler
1 łyżeczka
mąka pszenna

przyprawy: sól, pieprz, curry

2 średnie cebule
2 łyżki masła
2 łyżki koncentratu pomidorowego
olej

Sposób przygotowania ryby z warzywami:

Filety posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju. Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę zetrzeć na grubej tarce. W garnku rozgrzać 2 łyżki masła, włożyć starte warzywa, dodać curry i  2 łyżki koncentratu pomidorowego, wlać 1 szklankę wody. Wszystko razem dusić pod przykryciem około 15 minut. Usmażone filety dorsza ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, przykryć je równomiernie uduszonymi warzywami i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez 10-15 minut. Podawać na ciepło.

Article Categories:
Obiady i Kolacje