Sałatka to danie szybkie, lekkie, dietetyczne. Z dodatkiem grzanek może być samodzielnym posiłkiem, a bez nich być częścią drugiego dania. Warto się skusić, ponieważ dbanie o linię może być równie przyjemne, co ocenianie jej efektów. Smaczna sałatka sprawi, że dieta nie będzie jałowa, nudna i pozbawiona smaków. Jej częste spożywanie dostarczy nam niezbędnych witamin i minerałów, a także uzupełni menu w tak cenny błonnik, bez którego trudno sobie wyobrazić skuteczne odchudzanie i zdrowy metabolizm. Ta pożywna sałatka jest bogata w zdrowe składniki, świetnie zaspokoi głód szczególnie w pracy. Uwielbiam ją ze względu na właśnie chrupiący składnik, jakim są grzanki.
Składniki na chrupiącą sałatkę z grzankami:
– 7 liści sałaty masłowej lub roszponki,
– 60 g sera sałatkowego, kilka czarnych oliwek
– 4 łyżki oliwy,
– 130 g świeżego ogórka, pomidorki koktajlowe
– garść rukoli,
– 1/4 cebuli czerwonej,
– kromka ciemnego pieczywa,
– kromka jasnego pieczywa,
– 2 łyżki nasion słonecznika,
– oregano,
– czosnek w proszku,
– pieprz czarny
Przygotowanie:
Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Cebulę posiekać w piórka. Ser pokroić w kostkę, a ogórki w półplasterki, pomidorki i oliwki dajemy w całości. Wszystkie te składniki wymieszać z rukolą. Kromki chleba pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią chleb. Nasiona słonecznika można prażyć razem z grzankami, pamiętając jednak o tym, aby wrzucić je po pieczywie, ponieważ prażą się szybciej. Grzanki z nasionami zmieszać z sałatką doprawiając czosnkiem, bazylią i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny, serwować od razu po przygotowaniu.