Kapusta to dość wdzięczne warzywo do wykonywania surówek na obiad. Jednak jestem zwolenniczką przygotowywania ich z kapusty włoskiej, która w moim odczuciu jest zdecydowanie bardziej krucha i delikatna w smaku.
Kapusta włoska to warzywo pochodzące z alpejskiego regionu przy granicy Szwajcarii, Włoch i Francji. Piękne, intensywnie zielone i karbowane liście nie tylko zachwycają swoim wyglądem, ale też kryją w sobie mnóstwo cennych składników odżywczych. Nie od dziś wiadomo, że podczas gotowania część z nich zostaje utracona, dlatego surowe warzywa mają ich najwięcej, a najlepszą postacią ich wykorzystania jest surówka. Zapraszamy dzisiaj na doskonałą surówkę ze świeżej kapusty włoskiej i smacznymi dodatkami. Jeśli jednak w danej chwili dysponujesz kapustą białą, też możesz ją wykorzystać. Znam gospodynie, które kapustę szatkują, doprawiają do smaku i dodają dwie łyżki majonezu i łyżkę jogurtu aby wyczarować prostą i smaczną surówkę. Ja wolę jednak wersję wzbogaconą o kilka innych warzyw, świetnie komponuje się z kapustą marchew, rzodkiew czy biała rzepa. Można ja na koniec oprószyć koperkiem, ale ja postawiłam dzisiaj na szczypior, który dodatkowo podkręci smak. Tak więc sami wybierzcie, jaki rodzaj kapusty wykorzystacie w tym daniu, ale gwarantuję, że obie wersje są smaczne.
Składniki na surówkę z kapusty z rzodkiewkami:
140 g kapusty włoskiej lub białej
25-30 g marchewki,
3 rzodkiewki,
1/2 słodkiego jabłka,
1 cebulka dymka,
pęczek szczypiorku,
2 czubate łyżki majonezu wegańskiego.
Przygotowanie:
Kupując kapustę włoską na surówkę najlepiej wybrać małą główkę, a jeśli wykorzystujemy kapustę również do innych potraw, to wtedy najlepiej zostawić do surówki jej środkową część. Szatkujemy liście na drobno i wrzucamy do miski. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. To samo robimy z rzodkiewkami. Cebulkę dymkę siekamy na drobno razem ze szczypiorkiem. Z połówki jabłka usuwamy gniazdo nasienne i również ścieramy na tarce. Wszystkie składniki mieszamy z dwiema czubatymi łyżkami wegańskiego majonezu. Nie ma potrzeby doprawiać jej już innymi przyprawami.