Pieczarki to najczęściej kupowane grzyby przez Polaków. Pieczarkarnie to wylęgarnia grzybów praktycznie dostępnych w sklepach i dyskontach przez cały rok. Są to tak popularne grzyby, że dodaje się je do sosów, mięsnych dań, pizzy a nawet sałatek. I to nieprawda, że nie zawierają żadnych wartościowych minerałów i składników odżywczych. Zawartość miedzi i potasu w pieczarkach przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi, poprawiając tym samym funkcjonalność całego układu krążenia. Dzięki tym minerałom zmniejszamy ryzyko udaru czy zawału serca. Badania udowodniły, że dzięki dosyć dużej zawartości selenu w pieczarkach wzmacnia się nasz układ odpornościowy. Selen hamuje namnażanie się drobnoustrojów. Warto wspomnieć o witaminach i minerałach jakie posiadają pieczarki: fosfor, potas, magnez, selen, żelazo, wapń, cynk i wiele innych cennych składników.
Składniki:
- 0,5 kg pieczarek
- średnia marchewka
- mała pietruszka
- 1/2 cebuli
- 1/4 z średniej wielkości selera
- wywar z rosołu lub udko, ćwiartka z kurczaka lub skrzydło z indyka
- śmietana łyżka
- sól
- pieprz
- dodatek EXTRA: dwa opakowania serka topionego
- łazanki
Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę i cebulę obieramy.
Do zimnego garna z wodą (lub bulionem) wrzucamy mięso i pokrojone drobno warzywa. Osobno na drugiej patelni podsmażamy na maśle (może być klarowane) pieczarki pokrojone w paseczki lub cienkie talarki.
Wrzucamy do garnka z warzywami, całość gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa.
Na koniec zupę pieczarkową zagęszczamy śmietaną i serkiem topionym, który podkręci smak zupy. Doprawiamy do smaku przyprawami.
Zupę można także posypać świeżą natką pietruszki. Łazanki gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Wykładamy ugotowane na talerz i zalewamy zupą.