Pieczone ziemniaki w mleku z czosnkiem. Tak robią francuskie gospodynie

ziemniaki po francusku

Pieczone ziemniaki to nie tylko świetne samodzielne danie czy przekąska do piwa, ale też dodatek do wielu mięs czy ryb. Polacy kochają ziemniaki, stawiają je na pierwszym miejscu, daleko za nimi są kasza, ryż czy makaron. Z ziemniaków można przygotować naprawdę wiele smakowitych potraw, takich jak kluseczki, pyzy, kartacze, kluski żelazne, placki ziemniaczane, puree, kotlety itp. Najczęściej po prostu je gotujemy w osolonej wodzie, aby stanowiły dodatek do mięsnych czy warzywnych potraw. Pieczone ziemniaki wymagają nieco więcej zabiegów, niektórzy przed pieczeniem gotują je w wodzie z dodatkiem sody, aby były chrupiące z wierzchu, inni obsypują je ulubionymi przyprawami i oliwą z oliwek. Tym razem czas na francuski powiew ziemniaczanego szaleństwa. Tak upieczone ziemniaki świetnie komponują się z rybą czy delikatnym mięsem drobiowym. Muślinowy smak zawdzięczają dodatkowi mleka i żółtego sera. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie, dość cienkie pokrojenie, aby nachodziły na siebie brzegami.

składniki:

1 kg ziemniaków

1/2 litra mleka

10 dag żółtego sera

szczypta gałki muszkatałowej

sól morska

3 ząbki czosnku

pieprz

Ziemniaki obieramy, osuszamy, kroimy w cienkie plasterki.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, kładziemy warstwę ziemniaków, posypujemy solą i pieprzem. Czynność powtarzamy. W garnku zagotowujemy mleko z gałką i przeciśniętym przez praskę ząbkami czosnku.

Mlekiem gorącym zalewamy ziemniaki, pieczemy je 45 minut w 280 stopniach C. Po upieczeniu posypujemy je startym serem i chwilkę zapiekamy.

Article Categories:
Obiady i Kolacje