Pieczone udka lub pałeczki kurczaka w cytrusowej nucie. Wystarczy szklanka tego soku

pieczone udka cytrusowe

Mięso z kurczaka bardzo często króluje na naszych stołach. Jest to nie tylko tania propozycja, ale też odpowiednio przygotowana i doprawiona potrafi zachwycać smakiem i delikatnością.

Mięso z kurczaka wymaga zastosowania odpowiedniej oprawy: przypraw i ziół. Dobrze jest je wcześniej zamarynować, aby mięso przeszło aromatem i było smaczniejsze po upieczeniu. Drób można nie tylko piec, ale też dusić, smażyć czy gotować na parze. Często jest też składnikiem wielu zup: rosołów, bulionów i zup warzywnych. Bardzo dobrze mięso z kurczaka czuje się w towarzystwie cebuli, czosnku, ale też słodszych dodatków i owoców jak rodzynki, żurawina, jabłka czy ananas. To dość uniwersalna propozycja, którą serwujemy z ryżem, puree z ziemniaków lub frytek.

Serwujemy go na obiad, kolację. Nie może go zabraknąć na uroczystościach rodzinnych czy na spotkaniu z przyjaciółmi.

Mięso drobiowe jest chude dlatego często jest wykorzystywane przez osoby będące na diecie. Oprócz tego zawiera dużo białka, cynku, magnezu, potasu i witamin z grupy B. Wybierając kurczaka stawiamy na różnorodność. Każda jego część smakuje inaczej i sprawia, że możemy wybrać to, co nam najlepiej smakuje. Proponujemy takie połączenie, które być może wydaje się dziwne, jednak po spróbowaniu przekonacie się, że takie połączenie to uczta dla naszych kubków smakowych. Na pewno nie zawieje nudą, bo tak podkręcony smak drobiowego mięsa sprawdza się na wielu stołach.

Składniki:

  • 8 podudzi z kurczaka,
  • 75 ml oliwy z oliwek,
  • sok z 1 pomarańczy,
  • limonka, cytryna,
  • kawałek korzenia imbiru,
  • 30 g świeżej kolendry,
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka.

Przyrządzanie:

Cytrynę i limonkę pokroić na plastry. Kolendrę drobno poszatkować. Sok z pomarańczy wymieszać z oliwą, dodać starty imbir, sól, pieprz. przyprawę do kurczaka oraz kolendrę i plasterki cytrusów. Podudzia umieścić w marynacie. Mięso wstawić do lodówki na 2 godz. Kurczaka piec w nagrzanym piekarniku około 1,5 godziny, polewając od czasu do czasu marynatą. Podawać z frytkami lub ryżem i ulubioną surówką.

Article Categories:
Obiady i Kolacje