Zostało ci mięso z rosołu? Zrób rozgrzewający kociołek po cygańsku

kociołek po cygańsku

Gospodynie domowe mają często dylemat, jak wykorzystać mięso z rosołu, które co prawda oddało swoje najlepsze soki i smak zupie, ale nadal można je wykorzystać. Pomysły na jego zastosowanie w różnych daniach są dość często przytaczane, bo nie brakuje przepisów na pierogi z mięsem z rosołu, pasty z mięsa, różnego rodzaju potrawki, pasztety itp. Dzisiaj zapraszamy do przepisu, który być może powstał w wyniku zapotrzebowania na szybkie i gęste danie. Można je przygotować szybko w kociołku lub dużym garnku, ponieważ to właśnie jest jednogarnkowe danie, które z powodzeniem zaspokoi głód każdego łasucha.

Wszelkiego rodzaju kociołki pełne smakowitych kąsków to doskonale pożywne i rozgrzewające danie w sezonie zimowym. Po przyjściu z długiego spaceru lub po ciężkim dniu mamy ochotę na danie intensywne w smaku, odpowiednio doprawione. Do kociołka wrzucajmy więc oprócz mięsa, podsmażone wcześniej warzywa: cebulę, pomidory, paprykę, ziemniaki, marchew, seler, cukinię, czosnek a nawet ogórki kiszone, podlejmy bulionem lub wodą, doprawmy ulubionymi przyprawami. Na koniec serwujemy z bułeczką z masłem i ulubionymi ziołami np. natką pietruszki.

Składniki na kociołek po cygańsku

40 dag ugotowanego mięsa z rosołu
2 zielone ogórki
3 papryki (zielona, czerwona, żółta)
3 duże ziemniaki
25 dag pieczarek
2 cebule
1 szklanka rosołu (lub bulion w kostce)
5-6 pomidorów
natka pietruszki
olej
cząber
cukier, sól, pieprz

Sposób przyrządzenia kociołka po cygańsku:

Ogórki obrać, pokroić w kostkę. Papryki oczyścić, pokroić w paski, pieczarki podzielić na ćwiartki, cebulę posiekać .Ziemniaki pokroić w kostkę. Tak samo pokroić mięso i pomidory po sparzeniu i zdjęciu skórki. W dużym płaskim garnku zeszklić cebulę, włożyć ziemniaki, ogórki i paprykę, wymieszać, chwilę smażyć, a potem wrzucić pieczarki, wlać bulion i dusić razem 10 min. Włożyć mięso oraz wszystkie przyprawy, dusić 30 min. Pod koniec duszenia wrzucić pomidory i posypać pietruszką.

Article Categories:
Zupy