Szybkie racuszki z zsiadłego mleka. Kiedy mam ochotę na coś słodkiego są idealne

Wiele z nas ma swoje codzienne kulinarne rytuały. W naszej rodzinie obligatoryjnie po każdym posiłku np. obiedzie podawane jest ciasto lub inny deser, który stanowi dopełnienie posiłku. Nie jesteśmy łasuchami, ale to swoiste przyzwyczajenie powoduje, że nie wyobrażamy sobie już udanego spotkania przy stole bez jakiegoś łakocia. Czasem jednak bywa, że nie mamy czasu na przygotowanie wypieków czy innych wymagających czasowo deserów. Alternatywą dla smacznych i słodkich przekąsek są więc szybkie w wykonaniu puszyste jak chmurka placuszki z zsiadłego mleka, do których można ewentualnie dodać pokrojone jabłko czy gruszkę, albo banana i posypać po usmażeniu cukrem wanilinowym lub pudrem.

Racuszki są zawsze chętnie podjadane do popołudniowej kawy lub herbaty, przygotowana latem własnoręcznie konfitura śliwkowa lub wiśniowa stanowi już finalne uzupełnienie. Polane placuszki sosem owocowym smakują wybitnie i na pewno będą stanowić godne zwieńczenie rodzinnego obiadu.

Składniki na racuszki z zsiadłego mleka:

– 2 szklanki zsiadłego mleka

– 2 szklanki mąki tortowej

– 2 jajka

– 2 płaskie łyżki cukru pudru

– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

– olej do smażenia

– cukier puder

Wykonanie:

Mleko rozbij z jajkami i cukrem pudrem, następnie dodaj mąkę i szczyptę soli. Składniki ubij na gładką i jednolitą masę. Pod koniec ubijania dodaj proszek, wymieszaj. Racuszki kładź łyżką na rozgrzaną oliwę i smaż z obydwu stron na rumiano. Posyp cukrem pudrem.

Article Categories:
Desery