Ten owoc to świetny zamiennik mięsa. Koniecznie spróbuj egzotycznego jackfruita

Czy owoc może zastąpić mięso? Brzmi intrygująco, ale taki właśnie jest jackfruit – owoc, który ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Z dojrzałych jackfruitów przygotujemy desery, dżemy, sałatki owocowe i koktajle, a niedojrzałe owoce swoją konsystencją i smakiem pozwolą zastąpić mięso kurczaka, a nawet wieprzowinę i wołowinę w gulaszu, zupach i każdym innym daniu, włączając w to kotlety.

Czym jest jackfruit i jakie ma właściwości?

Jackfruit to owoc chlebowca różnolistnego. To wysokie na 20 metrów drzewo rodzi ciężkie, owalne owoce o dużych rozmiarach. Największe okazy mierzą nawet 60 cm długości i ważą do 30 kg. Rekordzista Księgi Guinnessa osiągnął wagę ponad 42 kg i obwód przekraczający 132 cm. Chlebowce rosną w Azji, Ameryce Południowej i Afryce.
Żółty lub jasnobrązowy miąższ jackfruita skupiony jest w ściśle przylegających do siebie cząstkach i zamknięty w twardej skórze z niewielkimi kolcami. Jadalne są również jego pestki, które po uprażeniu stanowią chrupiącą przekąskę.

Miąższ jackfruita to skarbnica składników odżywczych. Zawiera mnóstwo witamin: A, C, B1, B2, B3, B6, kwasu foliowego oraz wapnia, żelaza, cynku, manganu i magnezu. Jest lepszym źródłem potasu niż banany. Zawiera dużo błonnika, przez co korzystnie wpływa na trawienie i daje uczucie sytości na dłużej. Bogaty jest także w luteinę, beta-karoten oraz flawonoidy, które są cennymi składnikami dla naszego zdrowia. Polecany jest szczególnie osobom z problemami sercowo-naczyniowymi, cukrzykom, osobom z wysokim ciśnieniem krwi i zagrożonym anemią.

Świeże i w pełni dojrzałe owoce mają smak, który jest połączeniem słodyczy i aromatów przywołujących skojarzenia z mango, bananem, brzoskwiniami i ananasem. Owoce zerwane przed dojrzeniem strukturą miąższu łudząco przypominają mięso drobiowe. Z tego powodu używane są jako wegański zamiennik mięsa.

Co zrobimy z jackfruita?

W Polsce wciąż trudno dostać świeże owoce w sklepach stacjonarnych, ale bez problemu możemy je kupić przez Internet. Niedojrzałe, czyli zielone owoce spożywamy wyłącznie po obróbce termicznej. Dojrzałe owoce możemy jeść na surowo. Sprzedawane są też w wersji suszonej lub kandyzowanej. Najłatwiej dostępne w większości marketów są natomiast owoce w puszce – żółte i zielone.
Wersja zielona w kawałkach doskonale sprawdzi się jako zamiennik mięsa, a więc do panierowania na małe kotleciki, do gulaszu, zupy, do curry, nuggetsów, potraw z makaronu lub z ryżu, dań jednogarnkowych i kuchni azjatyckiej. Wersja szarpana to zielony rozdrobniony jackfruit. Będzie idealny do kebaba, wrapów, przeróżnych sałatek i do przygotowania bezmięsnego burgera lub pulpetów.
Jackfruit żółty w kawałkach to dojrzały owoc, a więc opcja na słodko do przygotowania deserów i koktajli, musów czy dżemów do naleśników. Smakiem i teksturą najbardziej zbliżony jest do owoców mango.
Jackfruit to owoc, który stopniowo zyskuje u nas popularność. Uwielbiają go weganie i wegetarianie, ale lista korzyści zdrowotnych i możliwość zastosowania jackfruita niemal do wszystkiego sprawia, że nawet osoby jedzące mięso gustują w potrawach przyrządzonych z tym owocem. Ciekawe jest to, że przy odpowiednim doprawieniu można podać owoc jako zamiennik mięsa i nawet mięsożercy trudno będzie zorientować się, że to nie kurczak.