Panna cotta to w polskim dosłownym tłumaczeniu „gotowana śmietanka”. Ta wdzięczna nazwa określa tradycyjny włoski deser, uwielbiany przez smakoszy na całym świecie.
Początki jej przyrządzania wywodzą się z północnych Włoch – do jej wynalezienia przyznają się jednocześnie trzy regiony: Emilia-Romania, Piemont oraz Toskania. Podstawą jej wykonania jest podgrzanie śmietanki z dodatkiem żelatyny oraz zastosowaniu smakowitych przypraw i musu owocowego o smaku według naszego uznania. Charakterystyczny kształt panna cotta zawdzięcza odpowiedniej foremce, która dodaje wdzięku temu deserowi.
Panna cotta to ponadczasowy deser o wielu smakach
Panna cotta to świetna przekąska na leniwe popołudnie, czy wieczorną sjestę z filiżanką kakao. Wersji smakowych tego deseru jest wiele i każda spełnia kulinarne zachcianki najbardziej wybrednych smakoszy. Jest lekka i puszysta, więc zupełnie nie kojarzy się z ciężkimi i kalorycznymi słodkościami, obecnymi w naszej kuchni. Łatwość jej przygotowania powoduje, że często gości na naszych stołach. W proponowanym przez nas przepisie klasyczna śmietanka zostaje zastąpiona mleczkiem kokosowym, co dodaje jej egzotycznego smaku. Zamiast malin można użyć innych owoców np. truskawek czy borówek.
Składniki na pyszną panna cottę z kokosową nutą:
1 szklanka mleka kokosowego
2 płaskie łyżeczki żelatyny plus
50 ml ciepłej wody
3 łyżeczki cukru
laska wanilii
1 szklanka malin
Krok 1: Namoczyć żelatynę w wodzie. Zagotować mleko kokosowe z cukrem i wanilią. Rozpuścić w nim żelatynę. Przelać do 2 małych okrągłych miseczek. Ostudzić i wstawić do lodówki.
Krok 2: Odłożyć kilka malin do dekoracji. Resztę pognieść i rozgotować na papkę (jeśli maliny są kwaśne to dosłodzić) – przetrzeć przez sito.
Krok 3: Zastygnięte mleczko kokosowe wyjąć z miseczek, ułożyć dnem do góry, polać sosem malinowym. Dekorować pozostałymi malinami i listkami mięty.