Gruszki to pyszne owoce, które kiedyś rosły w każdym wiejskim sadzie. Bez ich smaku i zapachu nie wyobrażamy sobie początku jesieni. Nasze babcie je suszyły i dodawały do zimowych kompotów, a dziś przeważa spożywanie ich w postaci surowej. Warto jednak odkryć ich kulinarne zastosowanie do ciast i deserów, które zawsze zapewnia niezapomniane wrażenia kulinarne.
Dlaczego warto jeść gruszki?
W tych smacznych owocach znajduje się cała gama witamin i składników mineralnych, a wśród nich największe stężenie mają witaminy A, B1, B2, B6, C i PP,. Spośród minerałów najwięcej jest potasu, fosforu, wapnia, magnezu, miedzi, żelaza, boru i jodu. Poza tym sporo jest tutaj kwasów owocowych: jabłkowego i cytrynowego, a także pektyn, błonnika i olejków eterycznych. Dzięki nim nasz mózg pracuje lepiej, przemiana materii jst sprawniejsza, a ciśnienie krwi bardziej wyregulowane.
Gruszki w kuchni
Najczęściej gruszki zjadamy na surowo, jednak są osoby, które preferują wytrawne gruszki marynowane w occie lub podane z serem pleśniowym. My polecamy je do ciast i deserów jako znakomity składnik podkręcający smak i zapewniający oryginalny zapach. Wypróbujcie koniecznie nasz przepis na pyszne ciasto, w którym znajdziecie zaskakujące połączenie gruszek z borówkami, migdałami i winem.
Ciasto gruszkowo-borówkowe z migdałami
Składniki:
5 dużych, dość twardych gruszek
50 dag borówek amerykańskich
300 ml białego półwytrawnego wina
1 duża cytryna
3 czubate łyżki miodu
3 jajka
15 dag masła
15 dag płatków migdałów
3 łyżki mąki typ 2000
4 łyżki cukru
cukier puder
Przygotowanie:
Krok 1: Cytrynę parzymy wrzątkiem, osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórkę cytryny ścieramy wprost do wina.
Krok 2: Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy miód, dokładnie mieszamy.
Krok 3: Gotujemy na średnim ogniu około 3-4 minut. W tym czasie obieramy gruszki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki i dodajemy do wina.
Krok 4: Gotujemy razem około 7-8 minut – w tym czasie kilka razy delikatnie mieszamy.
Krok 5: Gruszki odsączamy z wina, studzimy, wykładamy nimi spód formy do tarty lub tortownicy. Posypujemy połową dokładnie umytych borówek. Miękkie masło lub margarynę miksujemy z dodatkiem zwykłego cukru. Powoli miksując, dodajemy jajka i płatki migdałów. Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na owoce.
Krok 6: Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W razie potrzeby przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, albo folią aluminiową. Pozostałe z gotowania gruszek wino odparowujemy do czasu aż zostanie nam około 6-7 łyżek. Płynem polewamy gorące ciasto i pieczemy jeszcze około 7 minut w 220 stopniach (w tym czasie ciasto nie może być przykryte). Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem i przybieramy pozostałymi borówkami.