W kuchni zaradnej pani domu nie brakuje przepisów na szybkie potrawy, zwłaszcza w stylu „coś z niczego”. Nie brakuje też pomysłów i sposobów na przerobienie resztek na pyszne dania. Jednym z nich jest sposób na wykorzystanie pozostałych po gotowaniu rosołu warzyw i mięsa. A właściwie jest na to kilka sposobów, bo można z nich zrobić pasztet, pastę do smarowania pieczywa, sałatkę i… wędlinę! I właśnie na domową wędlinę zdradzimy Wam sekret.
Przepis na drobiową wędlinę z rosołu
Potrzebujemy mięsa drobiowego, które służyło do przygotowania wywaru na rosół. Ważne, aby składniki były świeże, a więc po przygotowaniu rosołu nie pozostawiamy resztek, tylko zabieramy się za ich przetworzenie tego samego dnia.
Do zrobienia wędliny wykorzystujemy mięso drobiowe, a także ugotowane w rosole warzywa. Potrzebna będzie marchew, pietruszka, seler. Nie wykorzystujemy cebuli i pora, pozbywamy się też przypraw takich jak ziarenka pieprzu, ziele angielskie czy liście laurowe.
Możemy natomiast, według uznania, dodać coś spoza rosołowej listy, co wzbogaci naszą wędlinę. Mogą to być pokrojone w kosteczkę ogórki konserwowe lub papryka albo oliwki.
Składnik na domową wędlinę:
- około 450 g ugotowanego mięsa drobiowego,
- 100 ml rosołu lub bulionu,
- 1 łyżka żelatyny,
- 2 łyżki wody,
- marchewka z rosołu,
- korzeń pietruszki z rosołu,
- korzeń selera z rosołu (jeśli dodajemy),
- sól i pieprz,
- opcjonalnie: papryka, ogórek konserwowy, oliwki.
Przygotowanie:
Krok 1: Przygotuj naczynie, w którym będzie formowana. Może to być szklana keksówka lub podobnej wielkości blaszana, wyłożona od środka folią spożywczą. Może to być również plastikowa butelka po bezsmakowej wodzie mineralnej, od której odetniesz zwężającą się ku szyjce część. Forma ma nadać kształt.
Krok 2: Przygotuj wszystkie składniki. Mięso oddziel od kości i rozdziel na nieduże kawałki. Warzywa pokrój w małą kostkę. Łyżkę żelatyny wymieszaj z dwiema łyżkami wody i pozostaw do spęcznienia.
Krok 3: Podgrzej 100 ml rosołu i do ciepłego dodaj napęczniałą żelatynę. Bardzo dokładnie rozmieszaj. Dodaj mięso i zblenduj całość na jednolitą masę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Do masy dodaj pokrojone w małą kostkę warzywa i wymieszaj.
Krok 4: Tak przygotowaną masę przełóż do formy, dokładnie ubijając, aby nie pozostawić pęcherzyków powietrza. Przykryj folią spożywczą i pozostaw w lodówce na całą noc. Żelatyna stężeje i zwiąże wszystkie składniki.
Dzięki dodatkom, takim jak papryka i ogórki oraz kawałki innych warzyw, wędlina będzie się ładnie prezentować w przekroju. Ten przepis na drobiową wędlinę pozwoli w pełni wykorzystać składniki, z których przygotowujemy tradycyjny rosół. Jeśli gotujemy rosół z różnych rodzajów mięs, możemy je oczywiście również wykorzystać. Całe mięso i warzywa już nigdy nie zostaną zmarnowane przez niejadków, a domowa wędlina będzie idealnym dodatkiem do kanapek.