Żeberka na włoskiej kapuście. Przepis pełen smaku i tradycji

żeberka na kapuście włoskiej

Zima powoli się kończy, ale Ci, którzy mają ochotę na pożywne i sycące dania chętnie sięgają po żeberka w różnych odsłonach. Niektórzy smakosze wolą je przygotowywać na grillu, inni w gęstych zawiesistych sosach czy warzywach.

Pieczone w rękawie są soczyste i chrupiące, ale sekretem smaku jest odpowiednio przygotowana marynata. Na duży i mały głód żeberka na kapuście sprawdzą się idealnie. To połączenie warzyw i mięsa sprawdza się zawsze, na każdą okazję. Wyrazisty smak wieprzowego mięsa w połączeniu z delikatnością i kruchością kapusty włoskiej powoduje, że ślinka cieknie na sam widok, a obiad staje się królewską ucztą. Co może się jeszcze spodobać mistrzom kuchni? Nie trzeba długo stać przy kuchence, wystarczy żeberka zapiec i czekać na finalną ucztę smaków.

Dlaczego warto przygotować żeberka na włoskiej kapuście?

Wybór tego dania to sprytne posunięcie dobrej gospodyni, która może je zaserwować gościom na uroczysty obiad. Jeśli jednak zależy Wam na prostym obiedzie z dodatkiem ziemniaków lub kaszy, to żeberka na kapuście powinny całkowicie zadowolić i usatysfakcjonować każdego łakomczuszka. Wyjątkowość tej potrawy polega na połączeniu kapusty z mięsem, które odpowiednio przyprawione oddaje cały aromat i smak naszym kubkom smakowym. Dodatkowym plusem jest fakt, że nie musisz już przygotowywać żadnej surówki czy sałaty, wystarczy postawić kubek z kefirem lub maślanką i „voilà wszystko na swoim miejscu!

Żeberka na kapuście duet na super moce

Pamiętajmy też, że włoska kapusta to źródło witaminy A, C oraz K, które wspomagają naszą odporność, układ krążenia i skórę. Błonnik zawarty w warzywie wspomaga metabolizm i pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. W kapuście znajdziecie też takie minerały jak żelazo, potas, magnez, które z kolei są niezbędne do prawidłowej pracy serca i układu nerwowego. Nie martw się o to, że żeberka posiadają tłuszcz, bo to właśnie on odpowiada za wchłanianie wyżej opisanych witamin do organizmu, jest ich nośnikiem. Jeśli ćwiczysz i budujesz masę mięśniową, to wybór tego mięsa jest jak najbardziej słuszny. To źródło wartościowego białka, dzięki niemu zyskasz super moce i zbudujesz mięśnie. mięso wieprzowe zawiera witaminy z grupy B, niezbędne aby nasz układ nerwowy i hormonalny funkcjonował bez zarzutu.

Mała podpowiedź: danie można przygotować również w szybkowarze, wtedy skrócimy czas jego przygotowania

Składniki na żeberka duszone na włoskiej kapuście:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 1 duża główka włoskiej kapusty
  • 2 średnie cebule, pokrojone w piórka
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki smalcu lub oleju rzepakowego
  • 250 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)
  • Liście laurowe oraz kilka ziaren ziela angielskiego
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, papryka słodka, łyżka musztardy, łyżka miodu

Żeberka pokrój na większe kawałki i natrzyj przyprawami. Rozgrzej w dużym rondlu tłuszcz i obsmaż żeberka, zdejmij z rondla i dodaj cebulę i czosnek, chwilkę smaż.

Poszatkuj włoską kapustę, wrzuć ją do rondla z tłuszczem i cebulą i czosnkiem, chwilkę podsmaż.

Teraz trzeba połączyć nasz duet: żeberka ułóż na kapuście w naczyniu do zapiekania (możesz też przygotować je w garnku rzymskim itp). dodać bulion i liście laurowe wraz z zielem angielskim, dopraw do smaku musztardą i miodem. Piec całość około 2 godzin, do tego czasu mięso powinno odchodzić od kości. Serwujemy danie z tłuczonymi ziemniaczkami lub kaszą, ryżem czy kopytkami, ale też wystarczy chrupiąca bagietka, aby cieszyć się smakiem i aromatycznym daniem.

Article Categories:
Obiady i Kolacje