Domowe masło ziołowe to coś, co raz spróbujesz, a potem już nigdy nie spojrzysz na sklepowe wersje.
Dlaczego? Po pierwsze, masz pełną kontrolę nad składem, czyli żadnych podejrzanych dodatków, żadnych konserwantów, tylko czyste, pachnące dobro. Po drugie, smakujesz życie na własnych zasadach! Chcesz więcej czosnku? Dawaj! Marzy Ci się nutka chili lub słodkiej papryki? Nie ma problemu! Możesz eksperymentować do woli i stworzyć swoją unikalną mieszankę. Aromat takiego masła jest obłędny – pachnie świeżymi ziołami, rozbudza apetyt i sprawia, że nagle wszyscy domownicy kręcą się po kuchni, udając, że „przypadkiem” są głodni. Pasuje do wszystkiego – do chrupiących grzanek, steków, pieczonych ziemniaków, a nawet do makaronu, jeśli chcesz zrobić wrażenie bez większego wysiłku. Zamiast natki pietruszki możesz śmiało sięgnąć po kolendrę lub koperek, puść wodze wyobraźni i pobaw się w kulinarnego czarodzieja.
A jeśli jeszcze się wahasz, to pamiętaj – nic nie smakuje lepiej niż coś, co zrobiłeś własnymi rękami. No i oblizywanie palców po takim maśle to sama przyjemność! Warto pamiętać, że sam skład to kopalnia zdrowia: liście pietruszki są znacznie bogatsze niż jej korzeń i mają zdecydowanie szersze zastosowanie. Zawierają sporo witaminy C, witaminy A oraz E, ponadto żelazo i fosfor. Dobroczynne właściwości czosnku są zasługą witamin A, C, PP, B1, B2, selenu, potasu, magnezu, flawonoidów, aminokwasów, polisacharydów, saponin i organicznych związków siarki. Substancja należąca do ostatniej grupy, allina, po zmiażdżeniu lub rozdrobnieniu czosnku, przekształca się w swoją aktywną formę – allicynę. Oprócz charakterystycznego zapachu ma ona antybakteryjne właściwości. To właśnie one sprawiły, że czosnek zyskał sławę naturalnego antybiotyku.
Składnik na ziołowe masełko palce lizać:
- 200 g miękkiego masła (najlepiej niesolonego)
- 2 ząbki czosnku
- Pęczek świeżej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Szczypta soli (jeśli używasz niesolonego masła)
- Szczypta świeżo mielonego pieprzu
Przygotowanie:
- Przygotowanie składników: Posiekaj drobno natkę pietruszki lub inne ulubione zioła, czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.
- Mieszanie: W misce wymieszaj miękkie masło z czosnkiem, natką, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Możesz użyć widelca lub miksera, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
- Formowanie: Gotowe masło ziołowe przełóż na folię spożywczą lub papier do pieczenia (ewentualnie folię aluminiową) i uformuj wałek. Zawiń szczelnie i włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby stężało.
Takie masełko możemy serwować do grzanek, kanapek, pieczonych warzyw, mięs z grilla i wielu innych potraw.