Jeśli naszła Cię ochota na domowy klasyczny obiad, polecamy dzisiaj zgrabne okrągłe mięsne kuleczki czyli pulpety w sosie grzybowym. Można je serwować z kaszą lub tłuczonymi ziemniaczkami i dowolnymi surówkami.
Nam zamarzyła się tym razem marchewka z groszkiem, ale można przygotować gotowane buraczki, mizerię czy sałatę ze śmietaną. Sekretem udanych pulpecików jest odpowiedniej jakości mięso, do ich wykonania polecamy głównie mięso wołowo-wieprzowe lub mięso z łopatki czy szynki. Do mięsa wystarczy dodać jajko, ulubione przyprawy, posiekany czosnek i dokładnie wymieszać. Pulpeciki teraz obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Potem przekładamy je do garnka z wrzącą wodą lub bulionem, w którym pływa kilka suszonych grzybków. Całość gotujemy z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych, na koniec możemy zrobić zaklepkę z mąki, dodać posiekaną natkę pietruszki i gotowe! Kasza kocha sosy, więc połączenie grzybowego aromatu to świetny duet i gwarancja smaku. Nie może też zabraknąć do popicia kefiru lub maślanki, bo liczy się każdy drobny szczegół, aby obiad zyskał miano ideału!
składniki na pulpeciki w sosie grzybowym:
- łopatka wieprzowa 1 kg
- sól
- pieprz
- majeranek
- jajko 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- grzyby leśne suszone kilka sztuk
- cebula 1 szt
- woda lub bulion
- mąka pszenna 1 łyżka
- tłuszcz
Przygotowanie:
Mięso należy zmielić w maszynce i wymieszać z przyprawami, jajkiem i przeciśniętym czosnkiem. Z tego tworzymy kulki, obtaczamy w mące pszennej i smażymy na patelni z oby stron. Kiedy się zarumienią przekładamy pulpety do garnka. Nie wyrzucając tłuszczu z patelni podsmażamy na nim posiekaną cebulę. Doprawiamy do smaku i dodajemy do garnka z pulpetami. Teraz całość zalewamy gorącą wodą lub bulionem, dodajemy suszone grzyby i dusimy na małym ogniu. Pod koniec zagęszczamy ewentualnie sos mąką. Podajemy z kaszą lub ziemniaczkami tłuczonymi i ulubionymi warzywami.