Naleśniki to nasza rodzinna ulubiona przekąska, która potrafi zniknąć w mgnieniu oka o każdej porze dnia. Te puszyste w wersji na słodko to idealny sposób na miłe rozpoczęcie dnia, czyli w wersji śniadaniowej. Wytrawne z kolei, z mięsem czy kapustą, sprawdzą się na obiad lub kolację (choć nie wykluczam, że czasem podkradniesz się do lodówki o 2 nad ranem!). Dlaczego tak je kochamy? Są super tanie i wygodne – wystarczy jajko, trochę mąki, mleko lub woda, i voilà – obiad gotowy.
Naleśniki – mistrzowie wszechstronności w naszej kuchni! Zjadać je można o każdej porze dnia – bo kto powiedział, że tylko śniadanie jest dozwolone? Na słodko idealne, żeby zacząć dzień z uśmiechem, a na wytrawnie – z dodatkiem mięsa czy kapusty – potrafią zaskoczyć nawet najbardziej wybrednych smakoszy na obiad lub kolację. Dlaczego tak chętnie sięgamy po te magiczne placki? Bo są tańsze niż karnet na siłownię, a przygotowanie ich to prawdziwa sztuczka kulinarna – jedno jajko, szczypta mąki, odrobina wody lub mleka i… gotowe! Kto by nie chciał mieć takiego asa w rękawie?
Sekretem udanego ciasta jest zachowanie proporcji, ale jeśli przygotowujemy je z farszem, warto pamiętać aby były rozciągliwe i elastyczne. Naleśniki można smażyć na maśle, ale też można np., 50 gram roztopionego masła dodać do samego ciasta. Można też je smażyć na odrobinie oleju, oliwie lub skórce słoniny. Ta wersja naleśników z orzechami i miodem to moje nowe odkrycie: płynny miód, którym polewam naleśniki łączy się z orzechowym nadzieniem. Tak powstaje poezja, kulinarna sztuka, a jej sekret tkwi w prostocie i umiejętności łączenia tekstur i smaków. Najczęściej wykorzystuję miód akacjowy i orzechy włoskie, które wcześniej siekam na drobniejsze kawałeczki. Naleśniki serwuję z płatkami migdałów lub owocami sezonowymi jesli mam ochotę na więcej składników. Miód to też świetny zamiennik cukru. W miodzie najwięcej znajduje się węglowodanów oraz glukozy i fruktozy. Dzięki temu miód ma właściwości wzmacniające, gdyż cukry są bardzo szybko wchłaniane do krwi, gdzie w razie potrzeby natychmiast przetwarzane są w energię. Z tego powodu miód jest doceniany wśród osób, które odczuwają zmęczenie zarówno fizyczne jak i psychiczne. Ponad to miód podnosi odporność organizmu i chroni przed przeziębieniem. Smak i aromat miód zawdzięcza kwasom organicznym oraz olejkom eterycznym pochodzącym z nektaru. W miodzie znajdziecie również składniki mineralne takie jak potas, fosfor, magnez czy wapń, a także witaminę B. Spora ilość żelaza powoduje, że miód zalecany jest anemikom, ponieważ wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek. Z kolei mangan wzmacnia kości i pomaga w przyswajaniu wapnia.
Składniki na naleśnikowe ciasto i nadzienie orzechowe:
1 szklanka mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
½ szklanki wody gazowanej
szczypta soli
cukier waniliowy
miód płynny
orzechy siekane lub mielone
opcjonalnie: płatki migdałów lub ulubione owoce np, borówki, jagody itp.
Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe najlepiej mikserem. Usmażyć naleśniki.
Każdy naleśnik posmarować miodem i posypać orzechami. Złożyć na 4 lub zwinąć. Podawać z płatkami migdałów lub owocami.