Kiszonki to nieodłączny element zimowej diety. Są bogate w związki, które wspierają nasz układ immunologiczny i sprzyjają metabolizmowi, Najbardziej znane kiszonki to z pewnością kiszona kapusta, ogórki, buraki czy marchewka. Jednak niewiele osób wie, że można również ukisić czosnek, który charakteryzuje się wyrazistym smakiem, ale plusem tak przygotowanej przekąski jest brak specyficznego zapachu. Zachowujemy natomiast wszelkie wartości odżywcze i witaminy.
Dieta bogata w warzywa cebulowe (czosnek, cebula, por) może odgrywać znaczącą rolę w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów, głównie w profilaktyce choroby zwyrodnieniowej stawu biodrowego, wynika z najnowszych badań przeprowadzonych przez King’s College London i Uniwersytet Wschodniej Anglii. Związki zawarte w czosnku z dużym prawdopodobieństwem będą wykorzystywane do opracowania leków, które będą mogły być stosowane w terapii już rozwiniętego schorzenia. Naturalne składniki zawarte w czosnku od wieków wykorzystywane są w wielu kulturach jako wsparcie układu odpornościowego. Już w 1858 roku czosnek zwrócił uwagę Louisa Pasteura i był przez niego stosowany dla wzmocnienia odporności. Czosnek jest jednym z niewielu produktów zawierających german, który zwiększa odporność organizmu poprzez pobudzenie systemu immunologicznego.
składniki na kiszony czosnek:
6 główek czosnku (oczywiście ilość czosnku zależy już od Waszego uznania)
litr przegotowanej wody – ciepłej
około 25 gram soli kamiennej
3 słoiczki wyparzone wcześniej w gorącej wodzie
liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, opcjonalnie koperek lub korzeń chrzanu
Do wody dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Obierz czosnek, włóż go do słoiczków, dodaj przyprawy i zalej solanką. Czosnek musi być całkowicie zanurzony. Zamykamy słoiczek i odstawiamy na około tydzień w temperaturze pokojowej. Potem można go umieścić w chłodniejszym miejscu np. spiżarce, piwnicy czy lodówce, aby się „przegryzł”. Tak przygotowana przekąska może spędzić w słoiczku kilka miesięcy bez obawy, że ulegnie zepsuciu. To świetny dodatek do kanapek, mięs czy koreczków.