Zielona moc na kanapce. Brokuł i ciecierzyca w smakowitym tandemie

kanapkowa pasta z ciecierzycy i brokułów

Ciecierzyca, cieciorka, groszek włoski – to jedno z najsmaczniejszych warzyw strączkowych, z którego można przygotować wiele ciekawych potraw.

Miłośnicy kuchni wegetariańskiej dobrze o tym wiedzą, bo w ich menu wysokobiałkowa cieciorka gości często. To świetne źródło witamin z grupy B, a także witaminy K, wapnia, żelaza, manganu, miedzi i potasu, więc powinna znaleźć się od czasu do czasu na talerzu każdego. Egipcjanie wierzyli nawet, że jest afrodyzjakiem. Na bazie ciecierzycy można przygotować świetne pasty i smarowidełka do kanapek, tortilli i porannych tostów.

składniki na kanapkową kremową pastę z cieciorki i brokuła


260 g brokuła,
szklanka suchej ciecierzycy lub gotowej ze słoika
1/2 szklanki zielonych oliwek,
jajko
nieduża cebula (ok. 30 g),
łyżeczka soku z cytryny,
dwie łyżki oliwy z oliwek,
natka pietruszki,
świeży lubczyk,
sól i pieprz czarny.

Przygotowanie:


Ciecierzycę namaczamy na kilka godzin, a najlepiej zostawić ją w wodzie na noc. Może my też wykorzystać gotową cieciorkę z zalewy. Opłukujemy i gotujemy w świeżej wodzie. Brokuła możemy ugotować na parze nad gotującą się ciecierzycą lub w wodzie. Cebulę kroimy na drobną kostkę i podduszamy przez kilka minut w wodzie. jajko gotujemy na twardo. Kiedy brokuły i cieciorka będą gotowe, dodajemy do nich duszoną cebulkę, oliwki, jajko i oliwę oraz sporą ilość natki pietruszki (świeżej lub suszonej) i świeżego lubczyku. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Blendujemy dokładnie na pastę. Można przechowywać przez kilka dni w lodówce.

Article Categories:
Śniadania