Karnawałowe rurki z kremem. Chrupiąca rozkosz dla podniebienia

rurki z kremem

Karnawał trwa, a jak karnawał to oczywiście  tłusty czwartek, który  zbliża się wielkimi krokami. Pączki, faworki i racuchy królują wówczas na stołach, ale mało kto pamięta o innych, nieco zapomnianych słodkościach, które z powodzeniem można przygotować w tym karnawałowym szaleństwie.

Mowa o delikatnych, chrupiących rurkach wypełnionych puszystym, niczym chmurka kremem. Przepis jest bardzo prosty i na pewno każdy sobie z nim poradzić!Rurki z kremem to ciastka, które przez lata były prawdziwym rarytasem w polskich domach, szczególnie w okresie karnawałowym. Do dziś pamiętam tę chrupkość i delikatność kremu. Choć dziś pączki i faworki zajmują pierwsze miejsce w  tzw. tłusty czwartek to rurki zasługują na chwilę uwagi. Są chrupiące, lekkie i wypełnione kremem, który rozpływa się w ustach. Doskonałe na każdy karnawałowy stół lub na wyjątkowe przyjęcia czy po prostu jako słodka przekąska do kawy.Myślicie, że przygotowanie ich jest skomplikowane? Nic bardziej mylnego! Rurki z kremem to deser, który przygotujesz łatwo i szybko. Poznaj sprawdzony przepis, zaczerpnięty z zapisków teściowej, który pozwoli ci zrobić je w mgnieniu oka.

Składniki na rurki z kremem:

1 opakowanie ciasta francuskiego (możesz użyć gotowego, co znacznie ułatwia przygotowanie)

1 jajko (do posmarowania rurek)

100 g cukru pudru (do posypania)

Składniki na krem:250 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)200 g serka mascarpone2 łyżki cukru pudru1 łyżeczka cukru waniliowego1 łyżka soku z cytryny (dla lekko orzeźwiającego smaku)

Jak zrobić? Rozpocznij od przygotowania ciasta. Jeśli zdecydujesz się na gotowe ciasto francuskie, wystarczy je rozwinąć na blacie i pokroić na paski o szerokości około 2-3 cm. Następnie, każdy pasek nawinąć na metalowe rurki (mogą to być specjalne formy do rurek, ale w ostateczności można je zrobić samemu. A jak? Wytnij prostokąt z papieru do pieczenia o szerokości około 7-10 cm (w zależności od tego, jak grube chcesz, by były rurki) i długości około 25-30 cm. Zwiń papier do pieczenia w rurkę, tworząc kształt podobny do lejka. Papier powinien być zwinięty w taki sposób, by forma była wystarczająco sztywna, ale nadal elastyczna, by łatwo było na nią nawinąć ciasto. Teraz weź folię aluminiową ( najlepiej zgniecioną) i możesz wsadzić ją do środka lejka z papieru  lub gładką owinąć rożek zrobiony z papieru do pieczenia. Gotową formę (rurkę) uformuj, żeby była stabilna i łatwa do nawijania ciasta.Na gotową foremkę nawijaj cienko rozwałkowane ciasto, zaczynając od jednego końca formy. Zwijaj ciasto równomiernie, aż całkowicie pokryje formę.Ułóż nawinięte na rurki paski ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem, aby po upieczeniu miały ładny, złocisty kolor. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 15-20 minut, aż ciasto stanie się złociste i chrupiące. Po upieczeniu odstaw je do wystudzenia.Teraz przygotujemy krem: schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Gdy śmietana będzie prawie ubita, dodaj cukier puder oraz cukier waniliowy i kontynuuj ubijanie, aż masa będzie gładka i sztywna.Do ubitej śmietany dodaj serek mascarpone i delikatnie wymieszaj wszystko szpatułką, aż uzyskasz jednolitą, puszystą masę. Jeśli chcesz, aby krem miał lekko orzeźwiający smak, dodaj łyżkę soku z cytryny.Gdy rurki ostygną, delikatnie zdejmij je z formy i napełnij przygotowanym kremem. Najłatwiej zrobić to przy pomocy rękawa cukierniczego lub po prostu łyżeczką. Uważaj, aby nie nadziać za dużo kremu, bo rurki mogą się „rozlewać”. Po napełnieniu każdej rurki kremem, możesz delikatnie posypać ją cukrem pudrem, aby nadać jej elegancki wygląd. Jeśli chcesz, aby rurki były jeszcze bardziej aromatyczne, do kremu możesz dodać odrobinę ekstraktu z wanilii lub cynamonu. Rurki najlepiej smakują w dniu przygotowania, kiedy ciasto jest jeszcze chrupiące, ale można je przechowywać w zamkniętym pojemniku przez 1-2 dni. Pamiętaj jednak, że im dłużej będą przechowywane, tym mniej chrupiące się staną.

Article Categories:
Desery