Koktajl na bazie kefiru i nasion lnu. Podkręć metabolizm i zyskaj szczupłą sylwetkę

kefir

Zdrowe odżywianie to prawdziwe wyzwanie, aby sprostać wymaganiom prawidłowej diety.

Chcąc zgubić kilogramy, często rezygnujemy z wartościowych odżywczo potraw i narażamy się tym samym na niedobory witamin i minerałów, które powodują problemy ze zdrowiem, trawieniem i spadek odporności. Koktajl z kefiru i nasion lnu jest rozwiązaniem tej niekorzystnej zdrowotnie sytuacji.

Dlaczego warto pić kefir?

Kefir to naturalny probiotyk, zawierający dobroczynne bakterie, wspierające mikrobiom naszych jelit, dzięki czemu nie dolegają nam wzdęcia i mamy lepszą perystaltykę jelit. To bardzo ważne szczególnie w czasie odchudzania i zmiany diety na lżejszą. Działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i wzmacniające odporność są tu połączone z dużą zawartością takich pierwiastków, jak magnez, fosfor, wapń, białko, witaminy C i K, witaminy z grupy B i kwas foliowy. Kefir walczy z podwyższonym poziomem złego cholesterolu i redukuje odkładanie się płytek miażdżycowych. Oczyszcza krew i wspomaga wątrobę. Ma niski indeks glikemiczny (IG 36), dzięki czemu przeciwdziała cukrzycy i insulinooporności.

Wartościowe siemię lniane w koktajlu na odchudzanie

W nasionach lnu znajdziemy dużo błonnika, fitosterole, witaminy, minerały oraz lignany. Mają one silne działanie przeciwmiażdżycowe, regulują gospodarkę hormonalną oraz ppozwalają dłużej zachować młodość. Dzięki zawartości kwasów Omega-3 wspomaga procesy przeciwzapalne organizmu i zapobiega tworzeniu się zakrepów krwi. Spęczniałe poprzez namaczanie w wodzie siemię tworzy w przewodzie pokarmowym ochronną warstwę dla błony śluzowej, pomagając walczyć z chorobą wrzodową i innymi problemami ze strony układu trawiennego.

Lekki koktajl kefirowy

Koktajl z kefiru i lnu łatwo przygotować w domowych warunkach. Do szklanki kefiru należy wsypać dwie łyżeczki zmielonego lnu i odstawić na ok. 15 minut. Zaleca się picie koktajlu na czczo z samego rana. Nie polecamy tu używać słodzonych kefirów z dodatkiem owoców i cukru, ponieważ cukier wspomaga rozwój szkodliwych bakterii, któe są konkurencją dla pożytecznego mikrobiomu przewodu pokarmowego.
Kupują siemię lniane warto wybierać całe ziarna, ponieważ te zmielone szybko jełczeją i tracą cenne odżywcze właściwości. Mielenie ziaren bezpośrednio przed spożyciem jest korzystniejsze dla naszego zdrowia.
Już po kilku tygodniach regularnego picia takiego koktajlu mozna spodziewać się lepszego trawienia, redukcji częstotliwości występowania wzdęć lub zaparć, wyeliminowanie niestrawności i innych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Poprawi się też wygląd skóry i włosów, więc ten koktajl jest swoistym zamiennikiem drogich kosmetyków.

Article Categories:
Przekąski