Domowy chleb z buraczkami – pieczywo tak kolorowe, że aż szkoda jeść

chleb z buraczkami

Chleb to podstawa śniadania niemal każdego z nas. Bezglutenowy, wieloziarnisty, orkiszowy, żytni – tu wybór jest duży i zależy od naszych upodobań smakowych i przyzwyczajeń kulinarnych. Dostarcza nam cennych witamin z grupy B oraz mikroelementów zawartych w zbożach, a takze błonnika, niezbędnego w utrzymaniu dobrego trawienia i perystaltyki jelit. Warto urozmaicić tradycyjny smak chleba dodając do niego nietypowe składniki, jak np. buraczki. Proponujemy dzisiaj tę kolorową wersję domowego pieczywa.

Składniki na kolorowy chleb z buraczkami

200 ml ciepłej wody
3 średnie buraki
4 szklanki mąki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki suchych drożdży

Przygotowanie:

Obrać buraki, pokroić w kostkę i zmiksować blenderem na puree, dodając mleko. Drożdże wymieszać z cukrem i wodą, odczekać ok 10 minut, aby zaczęły pracować. Następnie wymieszać mąkę, sól, drożdże, puree buraczane oraz oliwę z oliwek, aż powstanie ciasto. Ugniatać je przez ok 10 minut, aż osiągnie gładką konsystencję. Odstawić je na 90 minut do wyrośnięcia.

Po upływie tego czasu utworzyć z ciasta kulę i wyłożyć na blachę do pieczenia. Po ok. godzinie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni przez ok. pół godziny. Chleb nadaje się do pokrojenia i spożycia dopiero po ostygnięciu.

Article Categories:
Śniadania