Sernik bez sera. Klasyka stołu w nowoczesnym wydaniu

sernik bez sera

Sernik to jedno z tych ciast, które gości na naszych stołach nie tylko od święta. Każda pani domu ma swój sekretny przepis, którym zachwyca domowników, dodając ich ulubione dodatki. Osoby dbające o linię szukają sposobów na sernik w wersji light, a weganie chcą wyeliminować produkty pochodzenia zwierzęcego z przepisu, aby uzyskać bardziej zdrowe i smaczne ciasto. Nasz przepis nie eliminuje produktów odzwierzęcych, natomiast jest dietetyczny, gdyż pozwala zastąpić biały ser mniej kalorycznymi składnikami, zachowując przy tym tradycyjną formę sernika.

Składniki na sernik bez sera z jogurtów

⦁ jogurt grecki – 1200 ml,  
⦁ 2 szklanki cukru,
⦁ 7 jajek,
⦁ 100g opakowania budyniu śmietankowego,
⦁ 10 g cukru waniliowego,
⦁ 200 ml oleju,
⦁ 200 g biszkoptów,
⦁ 50 g masła.

Przygotowanie sernika bez sera:


Pokroić masło, roztopić i pozostawić do przestygnięcia. Pokruszyć biszkopty na drobne kawałki lub zblendować, a następnie zmieszać z półpłynnym masłem. Powstałą masę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i równomiernie ją rozwałkować.
Pora na przygotowanie masy. Na początku należy oddzielić bałka jaj od żółtek. Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać do ucieranej masy olej, budyń i jogurt grecki, aż wszystkie składniki utworzą jednolitą całość.
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać ją do poprzednio utartej masy i po wymieszaniu wylać na ciasteczkową masę wyłożoną na blasze. Piec całość przez ok. 60 minut w piekarniku o temp. 180 stopni. Ważne jest, żeby po upieczeniu ciasto powoli stygło w piekarniku, zamiast od razu być wyjęte do temeratury pokojowej – wówczas nie opadnie. Po wystynięciu pokroić i przechowywać w lodówce.
Ta lekka wersja sernika dostarcza o ok. 40% mniej kalorii niż sernik z tradycyjnego przepisu naszych babć, więc skutecznie dba o naszą linię. Natomiast jego puszysta konsystencja oraz pyszny smak nie odbiegają od pierwowzoru.

Article Categories:
Desery