Domowe lody chałwowe. Kremowa rozkosz dla fanów sezamu

domowe lody chałwowe

Lody to doskonała propozycja deserowa o każdej porze roku. Najlepiej oczywiście jak i w przypadku innych słodkości pokusić się o przygotowanie ich we własnym zakresie, ponieważ wtedy mamy pewność wysokiej jakości dania bez sztucznych dodatków. Świetną propozycją są lody chałwowe, które powstają z połączenia słodkiej śmietanki, sera mascarpone i właśnie chałwy, która sama w sobie ma sporo korzyści dla naszego organizmu.

Małym minusem tej słodkości, jest jej kaloryczność. Mimo wszystko nie zaszkodzi po nią sięgnąć od czasu do czasu. Z pozytywnych rzeczy znajdziecie w niej kwasy tłuszczowe, magnez, żelazo, fosfor, witaminy B oraz E. Co to oznacza dla organizmu? Spożywając chałwę, dbacie o swoje naczynia krwionośne, cholesterol, niwelujecie występowanie migren, wspomagacie pracę płuc oraz zapobiegacie rozwojowi nowotworów.

Jak powstaje chałwa?

Chałwa powstaje poprzez utworzenie oleistej miazgi nasion oleistych. Następnie oddziela się łupiny z nasion i poddaje się je procesowi prażenia. Później zostają one ochłodzone do 50 stopni C i zmielone. Kolejnym etapem jest dodanie masy karmelowej oraz  wybranych dodatków i ręczne wyrobienie.

W sklepie możecie do woli wybierać ulubiony smak. Dostępne są chałwy z bakaliami, czekoladą, wielosmakowe lub z różnymi nasionami np. pistacją. Przed zakupem zwróćcie uwagę na skład. Unikajcie emulgatorów, barwników i aromatów. Ważna jest również procentowa ilość sezamu – im więcej, tym lepiej.

Składniki na lody chałwowe:

  • 300 ml śmietanki 30% plus dwie łyżki cukru
  • 250 gram serka mascarpone,
  • 200 g chałwy waniliowej

Przygotowanie:

Śmietankę oraz cukier ubijcie na puszystą masę.  Serek wymieszaj z chałwą. Przygotowaną masę odstawcie do lodówki, aby nabrało odpowiedniej temperatury. W tej formie możecie już je śmiało jeść. Jeżeli jednak chcielibyście utworzyć formę do wafelków, to przełóżcie lody do foremek i  zamrażarki na 3-4 godziny. Mieszajcie je co godzinę.

Article Categories:
Desery