Jeśli kochasz dobrą zupę pomidorową tak samo jak ja, szczerze polecam spróbować pomidorowej z serem feta. Uwielbiam tę wersję zupy, ponieważ jej smak jest mocno skoncentrowany, a nawet niewielka porcja rozgrzewa i jest przyjemnie sycąca. To idealna zimowa zupa na każdy dzień tygodnia.
Zupa pomidorowa z serem feta to zupa niskokaloryczna, niskowęglowodanowa i ketogeniczna, a dodatkowo stosunkowo łatwa w przygotowaniu. Zupa łączy słodycz pieczonych pomidorków koktajlowych z pikantnymi, kremowymi nutami pieczonej w piekarniku fety. Jest zatem eksplozją śródziemnomorskich smaków. Dodatek pieczonej w piekarniku fety przenosi to danie na zupełnie nowy poziom pyszności.
Jej kolejna zaleta to zaledwie kilka podstawowych składników, które są potrzebne do jej przygotowania. Używamy zarówno pomidorów w puszce, jak i pieczonych pomidorków koktajlowych, aby uzyskać naprawdę bogaty smak. Do przygotowania zupy możemy użyć dowolnych dobrej jakości pomidorów w puszce. Możemy zatem wybrać te, które lubimy najbardziej. Polecam używać całych pomidorów, chociaż niektórzy twierdzą, że nie ma to większego znaczenia przy miksowaniu. Można też użyć sosu pomidorowego, aby uzyskać gładszą konsystencję lub pokrojonych w kostkę pomidorów, aby uzyskać zupę o mniej wyraźnym smaku. Najlepszymi pomidorami do pieczenia są pomidorki koktajlowe (winogronowe), gdyż mają cienką skórkę, co oznacza, że nie trzeba ich obierać. Oliwa z oliwek pomaga pomidorom upiec się bez przypalania i dodaje pysznego smaku. Nie polecam zamiany, moim zdaniem smak oliwy z oliwek jest tutaj niezbędny. Potrzebny jest także dobry, lekki bulion (drobiowy, warzywny lub wołowy), jako podstawa udanej zupy. Zupę ulepsza świeża bazylia oraz przyprawy: sól, pieprz oraz dodatek wędzonej papryki.
Zupa pomidorowa z serem feta oferuje cudowną harmonię tekstur i smaków, które sprawią, że po spróbowaniu każdy chce więcej. A ponieważ większość magii dzieje się w piekarniku i jednym garnku, przygotowanie i sprzątanie jest dziecinnie proste. Dodatkowo zupa jest nie tylko smaczna, ale również imponująca wizualnie. Żywe kolory sprawiają, że jest to świetna opcja na zabawę z gośćmi lub na wytworną randkę w domu. Ponadto ta zupa jest zdrowa i zrównoważona: pełna pomidorów (świetnego źródła witamin A i C, a także zdrowego dla serca likopenu), odżywczego bulionu warzywnego i sera feta (który dodaje dawkę wapnia i białka). Jednocześnie zupa jest pożywna i naprawdę pyszna. Kremowa i kojąca zupa z fetą to najlepsze comfort food na zimowe dni.
Przepis na kremową zupę pomidorową z serem feta to idealne połączenie nowoczesności i sytości, bowiem zupa nie tylko zaspokaja głód, ale także stanowi doskonały przykład tego, jak klika zmian w przepisie może podnieść poziom naszych doznań kulinarnych. To dosłownie perfekcja w formie zupy, a cudowny pomarańczowy kolor z pewnością rozjaśni nawet najbardziej ponure dni.
Przepis na zupę pomidorową z serem feta
Składniki:
– 1 puszka pomidorów
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1,5 l bulionu warzywnego
– 250 g pomidorków koktajlowych
– 200 g twardej greckiej fety, odsączonej
– 1/4 pęczka bazylii, liście
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220°C. Nasmarować blachę do pieczenia i wyłożyć papierem do pieczenia. Pomidory z puszki zmiksować z czosnkiem i odrobiną soli i przełożyć do dużego rondla. Dodać bulion, zagotować i następnie zmniejszając ciepło gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Skropić pomidorki koktajlowe 1 łyżką oliwy z oliwek, doprawić do smaku i ułożyć na przygotowanej blasze. Piec przez 15 min., aż się zrumienią. Rozgrzać 1 łyżeczkę oliwy z oliwek na dużej patelni, osuszyć fetę ręcznikiem papierowym i smażyć, obracając w połowie, przez 2-4 min., aż do uzyskania złotego koloru. Odcedzić na ręczniku papierowym i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć połowę pieczonych pomidorów do robota kuchennego i zmiksować. Doda do zupy i zagotować. Doprawić do smaku. Podzielić zupę na miski i udekorować pomidorkami koktajlowymi i fetą. Posypać liśćmi bazylii i czarnym pieprzem.