Aksamitny krem pomidorowy z nutą tabasco i chrupiącymi grzankami

krem pomidorowy

Pomysłowy krem pomidorowy z pomidorów i koncentratu, gęsty i aromatyczny

Pomidory sprawdzają się w kuchni pod różnymi postaciami. Wiele osób preferuje je w postaci surowej, inni uwielbiają pomidorową czy zapiekanki lub pizzę z ich dodatkiem.

Sos pomidorowy jest świetnym dodatkiem do licznych dań obiadowych, a także do kanapek, więc ma zastosowanie w menu każdego z nas. Poniżej znajdziecie przepis na pyszny, domowy sos pomidorowy, który zachwyci prawdziwych smakoszy. Jest przygotowany na bazie rosołu, więc można zaplanować jego przygotowanie właśnie wtedy, gdy gotujecie to tradycyjne niedzielne danie.

Składniki:

1 szklanka rosołu drobiowego
4 duże, mięsiste pomidory
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
kilka kropli sosu tabasco
sól
cukier
1 łyżeczka pokrojonego koperkuolej
1 łyżeczka pokrojonego szczypiorku
4 kromki chleba tostowego

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Przekroić – usunąć pestki zmiksować w malakserze z rosołem, pokrojonym czosnkiem i koncentratem. Zagotować. Doprawić do smaku solą, cukrem, tabasco.
Z chleba tostowego zrobić na rozgrzanym oleju grzanki (można je też ozdobnie powycinać). Grzanki zdjąć z tłuszczu i odsączyć na papierowym ręczniku kuchennym.

Mus pomidorowy podawać w małych miseczkach posypany koperkiem i szczypiorkiem z osobno podanymi grzankami.
Jeśli pomidory są za mało mięsiste i krem jest zbyt rzadki, można rozrobić go z kilkoma łyżkami mąki i zagotować – wtedy zgęstnieje.

Article Categories:
Zupy