Taki makaron robię na mały głód. Sprawdzone połączenie sera i śmietanki

makaron ze szpinakiem

Dania z makaronu to z pewnością sposób na szybkie zaspokojenie głodu. Wystarczy ugotować ulubiony rodzaj makaronu, przygotować sos, posypać serem, ziołami i danie gotowe. Włosi, którzy są specjalistami w tej dziedzinie potrafią przygotować obłędnie pyszny sos do makaronu nawet na bazie czosnku i oliwy, ale to lata praktyki. Połączenie szpinaku, sera i śmietanki to bardziej pożywna wersja makaronowego dania. Muślinowy sos przenika do wszelkich makaronowych zakamarków, dzięki czemu potrawa nie jest sucha. Sam szzpinak zawiera w sobie mnóstwo cennych składników, a głównie witaminy, sole mineralne i beta karoten. Ponad to znajdziesz w nim również przeciwutleniacz i luteinę. Nie zabrakło oczywiście witaminy C, potasu, żelaza i kwasu foliowego. Dobra wiadomość dla osób na diecie czy dbających o swoją linię – szpinak zawiera jedynie 23 kcal na 100 g. Dodatkowo witamina B pomaga przy spalaniu tłuszczów oraz węglowodanów i tym samym przyspiesza proces przemiany materii. Szpinak również zapewnia długotrwałe uczucie sytości, co zapobiega podjadaniu.

Składniki na makaron ze szpinakiem:

  • 1/2 opakowania makaronu tagliatelle
  • 1/2 kg świeżego szpinaku
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietanka 30 %
  • Kilka łyżek wody
  • 10 dag żółtego startego sera typu ementaler
  • Oliwa lub olej do smażenia
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól, pieprz
  • Kilka listków bazylii do dekoracji

Przygotowanie:

  • Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
  • Szpinak starannie umyć, delikatnie osuszyć, pokroić na dość duże kawałki i wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą.
  • Na oddzielnej patelni usmażyć drobno pokrojoną cebulę na szklisto i posiekany czosnek.
  • Do niedużego garnka wlewamy śmietankę i kilka łyżek wody. Doprowadzamy wolno do zagotowania i utrzymujemy spokojne wrzenie. Wrzucamy świeżo startą gałkę muszkatołową, następnie starty ser, który musi się rozpuścić. Cały czas mieszamy zawartość drewniana łyżką. Powinna stać się jednolita i dość gęsta.
  • Makaron wyłożyć na talerze, dna wierzch położyć uduszony szpinak . Całość  polać sosem, udekorować paseczkami sera i listkiem bazylii.
Article Categories:
Obiady i Kolacje