Dania z makaronu to z pewnością sposób na szybkie zaspokojenie głodu. Wystarczy ugotować ulubiony rodzaj makaronu, przygotować sos, posypać serem, ziołami i danie gotowe. Włosi, którzy są specjalistami w tej dziedzinie potrafią przygotować obłędnie pyszny sos do makaronu nawet na bazie czosnku i oliwy, ale to lata praktyki. Połączenie szpinaku, sera i śmietanki to bardziej pożywna wersja makaronowego dania. Muślinowy sos przenika do wszelkich makaronowych zakamarków, dzięki czemu potrawa nie jest sucha. Sam szzpinak zawiera w sobie mnóstwo cennych składników, a głównie witaminy, sole mineralne i beta karoten. Ponad to znajdziesz w nim również przeciwutleniacz i luteinę. Nie zabrakło oczywiście witaminy C, potasu, żelaza i kwasu foliowego. Dobra wiadomość dla osób na diecie czy dbających o swoją linię – szpinak zawiera jedynie 23 kcal na 100 g. Dodatkowo witamina B pomaga przy spalaniu tłuszczów oraz węglowodanów i tym samym przyspiesza proces przemiany materii. Szpinak również zapewnia długotrwałe uczucie sytości, co zapobiega podjadaniu.
Składniki na makaron ze szpinakiem:
- 1/2 opakowania makaronu tagliatelle
- 1/2 kg świeżego szpinaku
- Cebula
- 2 ząbki czosnku
- śmietanka 30 %
- Kilka łyżek wody
- 10 dag żółtego startego sera typu ementaler
- Oliwa lub olej do smażenia
- Gałka muszkatołowa
- Sól, pieprz
- Kilka listków bazylii do dekoracji
Przygotowanie:
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Szpinak starannie umyć, delikatnie osuszyć, pokroić na dość duże kawałki i wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą.
- Na oddzielnej patelni usmażyć drobno pokrojoną cebulę na szklisto i posiekany czosnek.
- Do niedużego garnka wlewamy śmietankę i kilka łyżek wody. Doprowadzamy wolno do zagotowania i utrzymujemy spokojne wrzenie. Wrzucamy świeżo startą gałkę muszkatołową, następnie starty ser, który musi się rozpuścić. Cały czas mieszamy zawartość drewniana łyżką. Powinna stać się jednolita i dość gęsta.
- Makaron wyłożyć na talerze, dna wierzch położyć uduszony szpinak . Całość polać sosem, udekorować paseczkami sera i listkiem bazylii.