Ten warzywny duet zawsze się udaje: wyrazisty w smaku por w połączeniu z delikatnością ziemniaka to sprawdzone i smaczne połączenie. Wiadome jest też, że warzywne zupy wpływają na nasz organizm pozytywnie, szczególnie w okresie zimowych infekcji. Por jest spokrewniony z cebulą i czosnkiem i spełnia podobne zadania. Głównym składnikiem odpowiedzialnym za nasze zdrowie jest allicyna, to enzym, który zatrzymuje replikację wirusów takich jak wirus grypy, opryszczki czy cytomegalii oraz niszczy ściany komórkowe drożdżaków. Ponadto udowodniono, że wpływa ona korzystnie na zmniejszenie ciśnienia tętniczego krwi, a niektóre badania potwierdzają, że również zmniejsza stężenie trójglicerydów we krwi.
Kwas foliowy występujący również w liściach tego warzywa jest wskazany szczególnie kobietom w ciąży. Witamina ta wspomaga utrzymanie homocysteiny na prawidłowym poziomie. Zbyt wysoki poziom tego związku przyczynia się do powstawania chorób serca, nadciśnienia oraz udarów.
Co zawierają ziemniaki i jakie mają właściwości
Spośród składników mineralnych w ziemniakach występuje potas, fosfor, niewielkie ilości wapnia i żelaza, a także mikroelementy (miedz, mangan, molibden). Dzięki wysokiej zawartości składników mineralnych o charakterze zasadowym, ziemniaki równoważą kwasotwórcze oddziaływanie na organizm produktów zbożowych i mięsnych, które spożywane są przez nas w znacznych ilościach.
Ziemniaki zawierają również wit.C, której jest w nich najwięcej wczesną jesienią oraz drobne ilości witamin z grupy B i witaminy A.
składniki na ziemniaczano-porową zupę:
dowolny kawałek drobiowego mięsa (może być skrzydło z indyka, szyja, pierś z indyka lub kurczaka, udka itp), wegetarianie mogą pominąć ten składnik
50 dag ziemniaków
1 por
1 cebula
15 dag boczku wędzonego
1-2 łyżki oleju
1/2; szklanki śmietany lub jogurtu
3-4 łyżki startego żółtego sera
sól
pieprz do smaku
kawałeczek papryczki chili
ok.1/5 litry wody
ziele angielskie, liście laurowe 2 sztuki
Mięso zalewamy wodą i gotujemy wraz z liściem laurowym i zielem angielskim około 40 minut. Obrane i opłukane ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się wywaru. Kroimy w cienkie paseczki boczek, cebulę i pora w talarki. Całość podsmażamy do zrumienienia się boczku i warzyw, wrzucamy wszystko do garnka z wywarem. Doprawiamy do smaku, całość gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie mięso wyjmujemy z zupy, można je pokroić na kawałki i potem wrzucić do zupy. Zupę zabielamy śmietaną, posypujemy żółtym serem i posiekaną papryczką, można również posypać ulubionymi ziołami np. natką pietruszki lub szczypiorkiem.
.