To niezwykle delikatne, rozpływające się w ustach ciasto, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Lekki, puszysty krem z tartych orzechów i słodycz dojrzałych jabłek na kruchym cieście to wyrafinowane połączenie, które sprawia, że podczas delektowania się nim odczuwamy wręcz niebiańską rozkosz. Doskonale będzie wyglądać nie tylko na rodzinnych uroczystościach i na pewno wiele osób będzie prosić o przepis.
Połączenie jabłek i orzechów zawsze się sprawdza podczas przygotowywania deserów i dodatkowo przynosi wiele zdrowotnych korzyści. Bogactwo witamin, minerałów, błonnika i cennych kwasów tłuszczowych jest tu zamknięte w bardzo atrakcyjnej kulinarnie formie.
Składniki na ciasto jabłkowe z kremem orzechowym
– 300 g mąki,
– 200 g masła lub margaryny,
– 1/2 szklanki cukru pudru,
– 3 żółtka,
– łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na warstwę jabłkową:
– 750 g słodkich jabłek,
– 60 g cukru,
– 2 łyżeczki soku z cytryny.
Składniki na krem orzechowy:
– 250 g orzechów włoskich (można dodać trochę laskowych),
– 1 szklanka mleka,
– 250 g masła,
– 100 g cukru pudru.
Składniki na polewę:
– 7 łyżek wody,
– 3 łyżki cukru,
– 100 g masła lub margaryny,
– 2 łyżki ciemnego kakao.
opcjonalnie: płatki migdałów do dekoracji, owoce, cukier puder itp.
Przygotowanie:
Masło lub margarynę przeznaczoną na ciasto posiekać z mąką. Dodać proszek do pieczenia, cukier, żółtka i zagnieść ciasto. Rozdzielić je na dwie części i chłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Następnie upiec z niego dwa placki (około 15 minut na każdy w temperaturze 180 stopni).
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dusić na wolnym ogniu dodając pod koniec cukier i sok z cytryny. Ciepłe jabłka rozłożyć na jednym placku i drugim przykryć. Ważne jest, aby zrobić to zanim przestygną.
Orzechy włoskie (można dodać trochę laskowych) zmielić i sparzyć szklanką gorącego mleka. Pozostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na krem, następnie dodać tarte orzechy i połączyć w masę. Schłodzić w lodówce.
Masę orzechową wykładamy na wystudzone ciasto (warstwa ciasta kruchego, warstwa jabłek, warstwa ciasta i dopiero warstwa masy na wierzch). Polewę przygotowujemy gotując wodę z cukrem. Do gotującej się wody dodajemy masło i następnie kakao. Doprowadzamy do ok. 90 stopni. Po lekkim ostudzeniu dekorujemy wierzch ciasta płatkami migdałów, cukrem pudrem lub ulubionymi owocami.