Kapuśniak czy kwaśnica – zawsze mam z tym problem, kiedy muszę komuś wytłumaczyć w czym tkwi różnica. Uwierzcie mi jednak, że ja lubię wariacje na temat zup, i ten kapuśniak to prawdziwy majstersztyk. Sekretem jego smaku jest karmelizowana cebulka, którą dodaje podczas gotowania. Nie ukrywam, że w mojej rodzinie najbardziej cieszy się wersja kapuśniaku z prażokami, czyli ziemniakami tłuczonymi z dodatkiem zaparzanej mąki, skwareczkami… Jednak są tacy, którzy wolą ziemniaki w zupie, ten przepis właśnie ukłonem w ich stronę.
Nie wspomnę już o walorach zdrowotnych tej zupy, wszak wszelkiego rodzaju kwaszonki wzmacniają nas organizm szczególnie w okresie zimowym. Kapusta kiszona ma zbawienny wpływa na nasz układ pokarmowy. Pobudza pracę żołądka, ułatwia trawienie, przyspiesza przemianę materii, a dzięki zawartości błonnika osłabia głód. Poza tym jest niskokaloryczna 100g kapusty to jedynie 16 kcal.
Ponadto kapusta kiszona chroni przed nowotworami, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, łagodzi bóle i obrzęki.
Szklanka soku dziennie z kiszonej kapusty spożywanego regularnie przez 3-4 tygodnie pobudzi nasz apetyt, zlikwiduje obrzęki i usunie nadmiar wody z organizmu.
Pamiętajmy, aby kupować kapustę u sprawdzonego dostawcy, ponieważ to finalnie od niej będzie zależał smak zupy. Nie powinna być zbyt kwaśna, można tez wykorzystać do zupy kapustę z marchewką. Ja robię tę zupę na bazie żeberek, można też wykorzystać żeberka wędzone lub zrobić pół na pół.
Składniki :
- 35 dag żeberek (chude paski)
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 3 duże ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 duże cebule
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki kminku – ziarenka
- 2 małe listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- pieprz grubo mielony
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 8 szklanek wody
- natka pietruszki
- 2 łyżki mąki
Kapustę sprawdzić czy nie jest za kwaśna – jeśli tak to lekko ją przepłukać. Marchew, pietruszkę i seler obrać i utrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
W dużym garnku ułożyć żeberka (podzielone na kawałki), kapustę, warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, kostki rosołowe (lub inna przyprawę do zup) i 7 szklanek wody .
Cebule pokroić drobno i karmelizować na oleju posypaną cukrem aż się zrumieni. Przełożyć do garnka. Na patelnię wlać kilka łyżek wody – zagotować i przelać do zupy.
Osobno zalać szklanką lekko osolonej wody ziemniaki i ugotować do miękkości. Przelać do zupy razem z wodą w której się gotowały.
Gotować zupę 1,5 godziny początkowo na dużym gazie, a po 30 minutach zmniejszyć gaz i niech zupa sobie pyrkocze około 45 minut (w trakcie gotowania dodaję ugotowane ziemniaki). Wyłączyć na trochę i niech postoi. A następnie doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, pieprzem, maggi i pogotować jeszcze 15 minut.
Wyjąć żeberka i usunąć z nich kostki. Mięso rozdrobnić a tłuszczyki rozetrzeć na miazgę i włożyć do zupy .
Na suchej patelni zrobić rumianą zasmażkę z mąki. Rozprowadzić ją zimną wodą w niewielkiej ilości i wlać do zupy – zagotować .
Podawać posypany natką pietruszki.
I jeszcze sprawa odstawiania zupy na trochę a potem ponownego gotowania – zauważyłam, że wszelkie gęste zupy są smaczniejsze jak ugotuje sie ją dzień wcześniej i potem odgrzewa albo robi przerwę w gotowaniu .
Jeśli ktoś nie lubi zaprawianych zasmażka zup może z niej zrezygnować. Ja bardzo rzadko robię zasmażkę ale akurat do tego kapuśniaku jest moim zdaniem wskazana .