Zupa z zielonego groszku. Wegetarianie się nią zajadają

Zielony groszek spotykamy najczęściej w potrawach, które pamiętamy z dzieciństwa np. marchewce z groszkiem lub w sałatce jarzynowej. Czasem też w przypadku, gdy brakuje nam pomysłu na szybką sałatkę lub przekąskę mieszamy go z majonezem, groszek też często występuje w postaci zupy – krem. Posiada dużą zawartość białka roślinnego – stąd też groszek zielony jest bardzo cenionym składnikiem diety wegetarian i wegan.

Jego dużym atutem jest też niski indeks glikemiczny spowodowany jest głównie zawartością cukrów złożonych oraz błonnika, dzięki czemu groszek nie podwyższa zanadto poziomu cukru we krwi po posiłku i nie przyczynia się do gwałtownych wahań glukozy. Może być spożywany, choć w umiarkowanych ilościach, przez diabetyków i osoby cierpiące na insulinooporność.

Groszek wspomaga utrzymywanie prawidłowego stężenia cukru we krwi. Tutaj również ważną rolę odgrywa zawarty w nim błonnik, który spowalnia absorpcję węglowodanów, zapewniając wolniejszy, stabilny wzrost cukru we krwi i zapobiegając gwałtownym wahaniom poziomu glukozy. Groszek ma relatywnie niski indeks glikemiczny, co też jest bardzo korzystne, szczególnie dla osób cierpiących na cukrzycę. Istnieją badania, według których jedzenie pokarmów bogatych w białko może być pomocne w stabilizacji poziomu cukru u osób chorujących na cukrzycę typu 2.

Kiedy regularnie spożywasz groszek, możesz znacząco zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów, a więc te malutkie kuleczki sprzyjają profilaktyce zdrowotnej. Wynika to z faktu, że groszek zawiera antyoksydanty, które redukują stan zapalny i chronią nasze komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dodatkowo, w roślinie tej znajdują się saponiny – związki znane ze swoje antynowotworowego działania. Wiele badań potwierdziło, że saponiny mogą zapobiegać kilku rodzajom raka, a nawet mają potencjalną zdolność do hamowania wzrostu guzów. Groszek jest również bogaty w witaminę K, która może być szczególnie pomocna w profilaktyce nowotworu prostaty. Lubisz zielony groszek? Jeśli tak, to koniecznie wypróbuj przepis na tą pyszną, zdrową i ekspresową zupę kremową.

Do przygotowania zupy z zielonego groszku potrzebujesz:

– 1 opakowanie mrożonego groszku (30 dkg)
– 6 ziemniaków
– litr bulionu warzywnego z kostki
– 6 łyżek śmietany
– gałka muszkatołowa
– pieprz, cukier
– groszek ptysiowy lub grzanki

Wykonanie zupy z zielonego groszku:

Obrane i drobno pokrojone ziemniaki oraz nierozmrożony groszek wsypać do wrzącego bulionu. Całość gotować na małym ogniu ok.20 minut. Następnie zupę zmiksować. Przyprawić do smaku pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową. Zupę rozlać do miseczek, a na wierzchu każdej z porcji zrobić kleksa ze śmietany. Podawać z groszkiem ptysiowym. Pycha!!!

Article Categories:
Zupy